Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Synagoge in Zutphen

Kerkelijk Gebouw

Dieserstraat 11
7201NA Zutphen
Gelderland


Beschrijving van Synagoge

Uit 1879 daterende en tot 1943 als zodanig gebruikte, in schoon metselwerk opgetrokken, vijf travee├źn lange SYNAGOGE onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak tegen tuitgevels; met uitzondering van de meest oostelijke travee, tegen de lange gevels iets lagere zijbeuken onder met rode Hollandse pannen gedekte schilddaken, die gedeeltelijk doorlopen in het dak van het middenschip; gevels met hoekpilasters, geleed door lisenen en eenmaal versneden steunberen tegen de zijbeuken en afgesloten door (klimmend) boogfries; in de eindgevels van de middenbeuk (drie) en in zijbeuken (per travee een) op de verdieping rondboogvensters met ijzeren tracering en Davidster; in de geveltop aan de Dieserstraat ingemetselde tafelen met Tien Geboden; in het interieur boven de zijbeuken van de drie middelste traveeen de met tongewelf overkluisde vrouwengalerijen, die met grote rondbogen openen op het middenschip, dat overwelfd is door een geschilderd houten segmentbooggewelf; het interieur werd ca. 1922 opnieuw geschilderd (plafond blauw met in het midden verguld, als zon met rondom stralen geschilderd ijzeren rooster; muren lichtgrijs met zwarte biesjes; bovenzijde van kolommen bruin, afgezet met Griekse rand); onder de blauwe beschildering van het plafond de oorspronkelijke zeegroene beschildering met gouden schabloonlijsten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41183
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Synagoge in Zutphen

Hof van Flodorf

Halterstraat 22
Zutphen
Monumentaal pand (in oorsprong XVI) onder zadeldak, dat aan de linkerzijde (Diezerstraat) wordt afgesloten door een gepleisterde puntgevel. ..

Statig patriciershuis onder zadeldak en met bakstenen, gepleisterde lijstgevel

Halterstraat 20
Zutphen
Statig patriciershuis onder zadeldak en met bakstenen, gepleisterde lijstgevel, waarvan het vak met de ingangspartij door gebosseerde natuur..

Pand onder zadeldak en met gepleisterde lijstgevel waarin late empire-ramen

Halterstraat 16
Zutphen
Pand onder zadeldak en met gepleisterde lijstgevel (XIX A), waarin late Empire-ramen. Rechte puntgevel (XVII ?).

Hofje van de evangelisch luthersche gemeente

Geweldigershoek 4
Zutphen
Hofje van de Evangelisch Luthersche Gemeente, 1850. Eenvoudige huisjes met negenruitsschuiframen en gepleisterd poortgebouwtje met getoogde ..

Oneven zijde van deze straat

Rijkenhage 1
Zutphen
De oneven zijde van deze straat, waarvan de panden met hun achtergevels aan de Berkel stonden, is in het kader van de krotopruiming afgebrok..

Kaart & Routeplanner