Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Deftig patriciershuis met omlopend schilddak en bakstenen lijstgevels in Zutphen

Woonhuis

Beukerstraat 56
7201LG Zutphen
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1800


Beschrijving van Deftig patriciershuis met omlopend schilddak en bakstenen lijstgevels

Deftig PATRICIERSHUIS met omlopend schilddak en bakstenen lijstgevels (ca. 1800). In de gevel aan de Schupstoel is de middelste as voorzien van een in hout uitgevoerde omlijsting rond de vensters met pilasters, hoofdgestel en siervazen, festoenen en bekronend fronton in Lod. XVI-VORMEN. De vensters hebben Empire-ramen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41163
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Deftig patriciershuis met omlopend schilddak en bakstenen lijstgevels in Zutphen

Pand waarin deuromlijsting met pilasters en bovenlicht

Beukerstraat 52
Zutphen
Pand (XVI ?) onder mooi hoog zadeldak ter breedte van vijf vakken. Lijstgevel (XIXa), waarin deuromlijsting met pilasters en bovenlicht. Ges..

Huis onder schilddak en met lijstgevel

Beukerstraat 77
Zutphen
Huis onder schilddak en met lijstgevel (XIXc).

Pand onder schilddak met topschoorsteen. Lijstgevel met getoogde vensters met geprofileerde vensterdorpels. Dakvenster met fronton, vleugelstukken en ..

Beukerstraat 73
Zutphen
Pand onder schilddak met topschoorsteen. Lijstgevel XVIII met getoogde vensters met geprofileerde vensterdorpels. Dakvenster met fronton, vl..

Pand met gesausde lijstgevel met rijk gesneden lijst

Beukerstraat 75
Zutphen
Pand met gesausde lijstgevel (ca. 1800) met rijk gesneden lijst.

Pand achter in- en uitgezwenkte gevel met rollagen

Beukerstraat 81
Zutphen
Pand achter in- en uitgezwenkte gevel met rollagen (XVII B). Geprofileerde vensterdorpels.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)