Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis 'Wallstein' in Achtmaal

Woonhuis

Achtmaalseweg 158 A
4885AS Achtmaal (gemeente Zundert)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1810 en ca. 1910


Beschrijving van Landhuis 'Wallstein'

Klassicistisch LANDHUIS 'Wallstein', daterend uit ca. 1810 en ca. 1910 enigszins uitgebreid en gewijzigd. Witgepleisterd pand met verdieping op rechthoekige plattegrond en onder met leien gedekt omlopend schilddak; voorgevel voorzien van cordonlijsten, kroonlijst, gebosseerd gepleisterde hoekpilasters en gebosseerd gepleisterd, weinig uitspringend door fronton met oculus afgesloten middenrisaliet met ervoor een pergola met vier Dorische zuilen; achtergevel met ver uitspringend middenrisaliet onder fronton met oculus, met hoekpilasters en met uitgebouwde vestibule onder balcon voorzien van hekwerk met balusters tussen pijlertjes op de hoeken; tegen de rechter zijgevel een gepleisterde, ten opzichte van de voor- en achtergevel trapsgewijs inspringende aanbouw, gedeeltelijk met verdieping, waarop balcons voorzien van hekwerk met balusters tussen pijlertjes op de hoeken. In het inwendige enige gave neo-interieurs, waarvan met name te noemen de hal met zwart en wit marmeren vloer, schouw, open trappehuis met Lodewijk XIV decoraties en samengesteld balkenplafond op consoles en de neo-Empire zitkamer met o.a. stucplafond en rood marmeren schouw. Rond het huis een aantal bijgebouwen, waarvan met name te noemen: -het uit 1872 daterende, in schoon metselwerk opgetrokken koetshuis onder iets ingezwenkt, met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak, aan de voorzijde met dakkapel; in de voorgevel deur met bovenlicht en aan weerszijden een stel dubbele deuren, alle met afgeronde bovenhoeken; in achter- en linkerzijgevel een half rond venster en in rechter zijgevel rondboogvenster met roedenverdeling. -uit ca. 1870 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken washuisjes onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak voorzien van geschubde, houten windveren en daklijsten, en met tegen de achtergevel een uitbouwtje onder lessenaardak; rondboogvensters met 8-ruits ramen en geverfde luiken, deur met halfrond bovenlicht en rond venster in rechter geveltop. -klein witgeverfd verblijf voor gevogelte (XXa) onder zadeldak met opnieuw verbeterde rode Hollandse pannen. Klein, witgeverfde, in vakwerk opgetrokken orangerie (XIX A) met driezijdig gesloten korte zijden en onder met riet gedekt schilddak. -klein, witgeverfd, in vakwerk opgetrokken, aan een lange zijde open, polygonaal tuinhuis (XIX A) onder met riet gedekt schilddak en met 7-ruits spitsboog venstertjes. Met name ook vanwege de compleetheid van de rond het hoofdgebouw liggende bijgebouwen een goed voorbeeld van een 19e-eeuwse buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41127
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landhuis 'Wallstein' in Achtmaal

Twee houten schuren

Achtmaalseweg 158A
Achtmaal (Gemeente Zundert)
Twee, op het landgoed "Wallstein", nabij het hoofdhuis gelegen, gedeeltelijk open, houten schuren onder met rode Hollandse pannen gedekte za..

Parkaanleg

Achtmaalseweg 158A
Achtmaal (Gemeente Zundert)
PARKAANLEG, bestaande uit a. lanen b. park c. moestuin en boomgaard d. wei- en akkerland en bos ad a.: er zijn vier rechte lanen, ong. 1800:..

Washuisje

Achtmaalseweg 158A
Achtmaal (Gemeente Zundert)
WASHUISJE, XIXc, in het parkje bij het huis; bakstenen gebouwtje onder zadeldak met grijze pannen; geschubde houten windveren en daklijsten;..

Oranjerie

Achtmaalseweg 158A
Achtmaal (Gemeente Zundert)
ORANJERIE, XIXa, in het parkje bij het huis; klein gebouwtje in vakwerk, witgeverfd, met driezijdig gesloten korte zijden en onder schilddak..

Vogelhuis

Achtmaalseweg 158A
Achtmaal (Gemeente Zundert)
VOGELHUIS, XXa, in parkje bij het huis; laag bakstenen hok onder zadeldakje met rode pannen; witgeverfde houten buitenren. Waardering VOGEL..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)