Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Van Goghkerkje in Zundert

Kerkelijk Gebouw

Vincent van Goghplein 1
4881DG Zundert
Noord Brabant

Bouwjaar: 1805


Beschrijving van Van Goghkerkje

Hervormde Kerk gebouwd in 1805. Rechthoekig gebouw onder zadeldak tussen puntgevels met vierkante dakruiter, bekroond met spitsje. Rondboogvensters, steunberen, rondbogige toegangsdeur in geblokte omlijsting. Inwendig gestuct koofplafond. Eenvoudige preekstoel en tochtportaal uit de bouwtijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41125
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Van Goghkerkje
Van Goghkerkje
Van Goghkerkje
Plaats Zundert
Gebouwd in 1805
Monumentnummer  41125
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het Van Goghkerkje is een voormalige Nederlands Hervormde kerk aan het Van Goghplein in Zundert.

Geschiedenis

De kerk behoort van oorsprong tot de Nederlands Hervormde Gemeente en dateert uit 1805. De kosten om de kerk te bouwen waren destijds circa 5.600 gulden.

In 1849 werd ds. Theodorus van Gogh hier predikant. Hij werd bevestigd door zijn vader Vincent van Gogh, die predikant was in Breda.

Op het kerkhof bevindt zich het graf van de doodgeboren broer van de bekende kunstenaar, die ook Vincent heette. Vincent van Gogh werd in deze kerk gedoopt en ging zondags mee en luisterde naar de preek van zijn vader.

grafsteen van de eerste Vincent van Gogh

Sinds 1974 staat de kerk onder toezicht van Monumentenzorg. Er vonden regelmatig restauraties plaats. In 1994 was de laatste ingrijpende restauratie, waarbij onder meer de muren van een nieuwe verflaag werden voorzien. Er werd een galerij gebouwd, waarop een pijporgel werd geplaatst. Op de zolder kwamen nieuwe balken en het torentje werd vervangen. De kosten waren circa 500 duizend gulden. De kerkgemeenschap van Zundert werd bijgestaan door de Zundertse 'Stichting Ad Usus Pios', hetgeen betekent: 'Tot vroom gebruik'. De stichting werd in 1913 opgericht.

De kerk is in 1990 gefedereerd tot een Samen op Weg-gemeente met de Gereformeerde en de Lutherse kerkgemeenschap. Ze dient nu de Protestantse Kerk Zundert. Deze gemeente bestaat uit circa 300 leden.

Interieur

Er is een preekstoel en een doopvont. Ook is er een kroonluchter. De kerk bezit onder andere twee zilveren avondmaalsbekers die in 1766 door de diaconie zijn geschonken.

Externe links

Galerij


Monumenten in de buurt van Van Goghkerkje in Zundert

Villa

Meirseweg 4
Zundert
Inleiding. VILLA, gebouwd in 1935 door architect F.C. Rampart uit Bergen op Zoom, in opdracht van W. Vorsselmans (drukker te Zundert) in ee..

Raadhuis

Markt 1
Zundert
Raadhuis. Gepleisterde klassicistisch gebouw met fronton op dorische halfzuilen en met gekoepeld klokketorentje, door P. Huysers, 1840.

Sint-Trudokerk

Molenstraat 7
Zundert
Inleiding. Driebeukige Rooms Katholieke KERK St. Trudo met vieringskoepel. Plannen voor een nieuw te bouwen kerk en contact met de architec..

Herenhuis, pastorie

Molenstraat 9
Zundert
R.K.Pastorie . Laat 18e eeuws herenhuis met Empire schuiframen en omlijste ingang. Inwendig een geschilderd behangsel uit 1793 door W. Verey..

Voormalig klooster en internaat

Molenstraat 13
Zundert
Inleiding. KLOOSTER en INTERNAAT van de congregatie van Zusters Franciscanessen Penitenten Recollectinen van de Onbevlekte Ontvangenis van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven