Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onderkelderd drie verdiepingen hoog pand onder dwarsgeplaatst zadeldak in Amsterdam

Woonhuis

Plantage Middenlaan 36
1018DG Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1892 (jaartalankers)
Architect: G. van Arkel en W.Wikens


Beschrijving van Onderkelderd drie verdiepingen hoog pand onder dwarsgeplaatst zadeldak

Onderkelderd drie verdiepingen hoog pand onder dwarsgeplaatst zadeldak, ontworpen door G. van Arkel en W.Wikens in 1892 (jaartalankers en inscriptie in voorgevel) in een aan neo-renaissance herinnerende bouwtrant. Voorgevel is voorzien van speklagen, natuurstenen sokkel. Rechts ingangspartij met stoep en driezijdige erker met driezijdige koepel afgedekt door een tentluifel met rondboog boven de ingang op consoles; links boven de vensters op de bel-etage rondbogen met driepasvulling, topgevel met trappen, hoekpilasters en speklagen, smeedijzeren bekroning. Inwendig vestibule met marmeren trap, vloer en lambrizering, stucwerk, links en rechts wandbeschildering op doek met voorstelling van schip in het midden, geflankeerd door uitbeelding- in Jugendstiltrant - van de 4 jaargetijden en plafondschilderingen met florale motieven en vogels. In kamers op bel-etage en verdieping daarboven plafondschilderingen met voorstelling van putti en florale motieven, stucwerk in op het classicisme geinspireerde vormen. Trappehal met lichtkoepel in glas-in-lood. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 4112
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Onderkelderd drie verdiepingen hoog pand onder dwarsgeplaatst zadeldak in Amsterdam

Artis: oude hoofdgebouw

Plantage Middenlaan 41
Amsterdam
Het oude hoofdgebouw van Artis (1851, door de directeur van Stadswaterwerken J. van Maurik), in laat-klassicistische trant, met doristisch a..

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven