Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met aangebouwde staart in Zuidwolde

Boerderij

Hoogeveenseweg 19
7921PC Zuidwolde (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: 1862


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met aangebouwde staart

Inleiding BOERDERIJ met aangebouwde STAART gebouwd in 1862 in een ambachtelijk traditionele stijl. De boerderij is een voorbeeld van een hallehuistype met een middenlangsdeel. Opdrachtgever was Willem Willems Pinksterhuis, zijn initialen en die van Hendrikje Pinksterhuis Schoonvelde alsmede het jaartal staan vermeld in de neuten van de deuromlijsting. Omschrijving Boerderij met voorhuis en schuur opgetrokken in baksteen. Het voorhuis wordt gedekt door een met oud-hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak en heeft een symmetrisch ingedeelde voorgevel met kwarthol ingezwenkte zijstukken en een eenvoudige daklijst; gebombeerde paneeldeur met pilasteromlijsting (neuten met initialen WPS; HPS en 1862) en bovenlicht met gesneden bovenlicht met pijlmotief; licht getoogde zesruitsschuiframen en vierruitsschuiframen op de verdieping. Zuidelijke zijgevel met onder meer keldervenster en bedstede ramen; deur met bovenlicht. Noordelijke zijgevel met onder meer keldervenster. De met riet gedekte schuur heeft een constructie met ankerbalkgebinten. De noordelijke zijgevel heeft mestdeuren en stalvensters; de zuidelijke zijgevel is deels vernieuwd en de achtergevel heeft onder meer een rechtgesloten baanderdeur met naastgelegen loopdeur met negenruits bovenlicht. De aangebouwde staart heeft deels een gemetselde basis met steunberen en kent een gepotdekselde gevelopbouw. Constructie met ankerbalkgebinten; rieten schilddak met aan achterzijde een doorgetrokken pannendak. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling van het boerderijtype, architectuurhistorisch belang vanwege vormgeving en materiaalgebruik en stedebouwkundig belang met betrekking tot het beschermd dorpsgezicht Ten Arlo. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41108
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met aangebouwde staart in Zuidwolde

Boerderij met achterbaander onder met pannen en riet gedekt wolfsdak

Hoogeveenseweg 21
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
19e eeuwse boerderij met achterbaander onder deels pannen deels rietgedekt wolfdak met uilebord aan achterzijde en schoorsteen aan voorzijde..

Restaurant De Groene Lantaarn. Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel, stookhut, varkensschuur en vrijstaande bijschuur

Hoogeveenseweg 17
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ, in aanleg eind achttiende eeuws met een geveldetaillering die stamt uit de negentie..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en twee bijschuren

ten Arlo 1
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type met middenlan..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel, bijschuur en stookhut

ten Arlo 3
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type met middenlang..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel, twee bijschuren en stookhut

ten Arlo 2
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - Een in ambachtelijk traditionele stijl gebouwde BOERDERIJ, typologisch behorend tot het halleh..

Kaart & Routeplanner