Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en bijschuur in Zuidwolde

Boerderij

ten Arlo 4
7921VA Zuidwolde (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: 1747


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en bijschuur

Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type metmiddenlangsdeel. Voorgevel met jaartalanker 1747. Ondanks wijzigingen die gezorgd hebben voor een verschraling van het gebouw, is het gebouw van belang vanwege de hoofdkarakteristieken. - Scheef achter de boerderij gelegen BIJSCHUUR. Complex, gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl. Als oudste datum geldt het jaartalankers 1747. Door wijzigingen en aanbouwen is de schuur in gaafheid aangetast; de hoofdvorm blijft van belang. Omschrijving - BOERDERIJ bestaande uit een constructie van ankerbalkgebinten en in baksteen opgetrokken gevels, wordt gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok. Woonhuis met een gemetselde gevelopbouw (in na- oorlogse jaren verhoogd) en jaartalanker 1747; opkamervenster en keldervenster. De oostgevel van het woonhuis is van jongere datum. De schuur heeft een constructie van ankerbalkgebinten. Vlechting in de achtergevel; licht getoogde baander met links geplaatste loopdeur met bovenlicht; staldeuren. De zijgevels hebben mestdeuren en halfronde gietijzeren stalvensters. - Asymmetrische BIJSCHUUR op langgerekte grondslag voorzien van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok. Opbouw deels met een gemetselde basis en voor het overige in hout opgetrokken (deels potdekselwerk) en voorzien van toegangsdeuren. Waardering Het boerderijcomplex is van cultuurhistorisch belang vanwege de afleesbare ontwikkeling van het boerenbedrijf, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de typologie. Daarnaast is het complex van stedebouwkundig belang, vooral vanwege de betekenis in het beschermd gezicht Ten Arlo. - Boerderij van belang als hoofdelement van het complex. - De bijschuur is van belang in relatie tot het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41105
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en bijschuur in Zuidwolde

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel, bijschuur en stookhut

ten Arlo 3
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type met middenlang..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel, twee bijschuren en stookhut

ten Arlo 2
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - Een in ambachtelijk traditionele stijl gebouwde BOERDERIJ, typologisch behorend tot het halleh..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en twee bijschuren

ten Arlo 1
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type met middenlan..

Restaurant De Groene Lantaarn. Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel, stookhut, varkensschuur en vrijstaande bijschuur

Hoogeveenseweg 17
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ, in aanleg eind achttiende eeuws met een geveldetaillering die stamt uit de negentie..

Hallenhuisboerderij met aangebouwde staart

Hoogeveenseweg 19
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJ met aangebouwde STAART gebouwd in 1862 in een ambachtelijk traditionele stijl. De boerderij is een voorbeeld van een ha..

Kaart & Routeplanner