Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en twee bijschuren in Zuidwolde

Boerderij

ten Arlo 1
7921VA Zuidwolde (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: 1775


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en twee bijschuren

Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type met middenlangsdeel. In de oostelijke gevel is het jaartalanker 1775 aangebracht. De detaillering is op diverse plekken gewijzigd, zo is ook een wat smalle zijbaander toegevoegd in de westelijke gevel. Ondanks wijzigingen die gezorgd hebben voor een verschraling van het gebouw, is het gebouw van belang vanwege de hoofdkarakteristieken. - Scheef achter de boerderij gelegen BIJSCHUUR gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl. - Scheef achter de boerderij gelegen BIJSCHUUR gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl. gebouwd in een ambachtelijk traditionele stijl. De aanleg met keibestrating is van belang. De aangebouwde varkensschuur aan de oostelijke zijgevel valt buiten de bescherming. Omschrijving - BOERDERIJ bestaande uit een constructie van ankerbalkgebinten en in baksteen opgetrokken gevels, wordt gedekt door een afgewolfd rietdak met boven de westelijke gevel vier rijen bouletpannen. Het woonhuis heeft een gemetselde gevelopbouw met vlechting in de voorgevel; muurankers; zoldervensters en keldervensters. In de zuidoosthoek een opkamer. De oorspronkelijke vensterindeling is gewijzigd gedetailleerd. Boven de keldervenster in de oostgevel een gesloten gevelveld met jaartalanker (1755). Deze gevel kent een toegangsdeur met 12-ruits bovenlicht. Daarnaast is een niet onder de bescherming vallende aanbouw gemaakt die het zicht op de opwipping van het dak en de gevel blokkeert. De schuur heeft een constructie met ankerbalkgebinten en in baksteen opgetrokken gevels. Achtergevel met vlechting in het metselwerk en een getoogde baanderdeur met links een zijlicht en rechts een loopdeur met bovenlicht; aan weerszijden staldeuren. De westelijke gevel heeft mestdeuren en stalvensters en heeft een later toegvoegde zijbaander gekregen. - Asymmetrische BIJSCHUUR op langgerekt grondslag voorzien van ankerbalkgebinten en gedekt door een sterk verzakt rieten schilddak. Opbouw in hout opgetrokken (deels potdekselwerk) en voorzien van toegangsdeuren. - Asymmetrische BIJSCHUUR op langgerekt grondslag met een afgeschuinde hoek voorzien van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak. Opbouw deels met een gemetselde basis en voor het overige in hout opgetrokken (deels potdekselwerk) en voorzien van toegangsdeuren. Waardering Het boerderijcomplex is van cultuurhistorisch belang vanwege de afleesbare ontwikkeling van het boerenbedrijf, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de typologie. Daarnaast is het complex van stedebouwkundig belang, vooral vanwege de betekenis in het beschermd gezicht Ten Arlo. - Boerderij van belang als hoofdelement van het complex. - De overige opstallen van belang in relatie tot het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41102
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en twee bijschuren in Zuidwolde

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel, twee bijschuren en stookhut

ten Arlo 2
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - Een in ambachtelijk traditionele stijl gebouwde BOERDERIJ, typologisch behorend tot het halleh..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel, bijschuur en stookhut

ten Arlo 3
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type met middenlang..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel en bijschuur

ten Arlo 4
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type metmiddenlangs..

Restaurant De Groene Lantaarn. Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel, stookhut, varkensschuur en vrijstaande bijschuur

Hoogeveenseweg 17
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ, in aanleg eind achttiende eeuws met een geveldetaillering die stamt uit de negentie..

Hallenhuisboerderij met aangebouwde staart

Hoogeveenseweg 19
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJ met aangebouwde STAART gebouwd in 1862 in een ambachtelijk traditionele stijl. De boerderij is een voorbeeld van een ha..

Kaart & Routeplanner