Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wachter 1 De Wachter in Zuidlaren

Molen

Havenstraat 36
9471AM Zuidlaren (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1851 1968-'70 (rest.) 1987 (rest.)


Beschrijving van Wachter 1 De Wachter

Molen. Achtkante met riet gedekte bovenkruier met stelling op stenen voet. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41094
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Wachter
De Wachter
De Wachter
Basisgegevens
Plaats Zuidlaren
Bouwjaar 1851
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Vlucht 22 m
Functie korenmolen en oliemolen
Bestemming  Het malen van graan en slaan van olie op vrijwillige basis
Restauraties  1968 =
Oorspronkelijk gebruik  Het malen van graan, specerijen en het slaan van olie
Monumentnummer  41094
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De Wachter (2009)
De Wachter (2009)
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Wachter is een museummolen bij het Noord Drentse dorp Zuidlaren, gelegen aan de Zuidlaardervaart naar het Zuidlaardermeer.

De windmolen werd in 1851 gebouwd voor het malen van granen en specerijen. Daarnaast is het een oliemolen waar olie uit lijnzaad wordt geslagen. Als er onvoldoende wind is kan worden teruggevallen op aandrijving door een stoommachine. Ook werd er lijnolie geperst met drie oliewringers. Nu staan er nog één oliewringers in de molen één buiten. De molen heeft ook een generator.

De molen is een achtkante stellingmolen gedekt met riet en op een stenen voet met de stelling op 9,55 hoogte.

De molen heeft twee maalkoppels en een stel kantstenen.

Het gevlucht is 21,75 m lang en heeft een speciale uitvoering van de fokwieken met remkleppen. De remklep bestaat uit de onderste helft van de fok, die in zijn geheel draait. De fok loopt ver voorbij de achterkant van de roe door. De remkleppen worden met de hand bediend. De roeden zijn van staal en gemaakt in 2015 door de fabrikant Molema. De binnenroede heeft nummer 68 en de buitenroede nummer 69

De gietijzeren bovenas is in 1904 gegoten door De Muinck Keizer Martenshoek en heeft nummer 121.

De molen wordt op de wind gezet, gekruid, met een kruiwiel. De kap draait op een voeghouten kruiwerk, systeem Medendorp.

De molen wordt gevangen (geremd) met behulp van een stutvang met wipstok en duim.

Overbrengingen

  • De overbrengingsverhouding is 1 : 5,15 en 1 : 5,86.
  • Het bovenwiel heeft 63 kammen en de bonkelaar heeft 33 kammen. De koningsspil draait hierdoor 1,91 keer sneller dan de bovenas.
  • Het spoorwiel heeft 89 kammen en de steenrondsels 33 respectievelijk de beide andere 29 staven. De steenrondsels draaien hierdoor 2,70 respectievelijk 3,07 keer sneller dan de koningsspil en 5,15 respectievelijk 5,86 keer sneller dan de bovenas.

Museum

De molen herbergt twaalf stoommachines, een smederij, een ambachtelijke bakkerij, een bakkerswinkel, een molenmakersgereedschappenmuseum en een kruidenierswinkeltje stammend uit 1890 (ooit bestierd door vier generaties van de familie Timmer uit Noordlaren). De klompenmakerij van Roelof Westerhof uit Tynaarlo is overgebracht naar De Wachter. Op zaterdag zijn hier demonstraties klompenmaken. Verder is sinds 2008 ook de oude stelmakerij (houtbewerkingswerkplaats) van de gebr. Dijkhuizen uit Gieten in gebruik. Ook heeft het museum een stoomlocomobiel en een stoomtractor. Doelstelling is alles werkend te demonstreren.

Sinds april 2010 is een tentoonstellingsruimte in gebruik genomen. Hier worden oude gebruiksvoorwerpen getoond. Ze zijn gebruikt op de boerderij en in de huishouding. In diverse opstellingen worden artikelen gebruikt ter illustratie van de beroepen van schoenmaker en elektricien. Bijzonder zijn ook de mechanische muziekinstrumenten. Er is een orchestrion, een tingeltangel, een pianola en een draaiorgeltje.

Het geheel bij De Wachter is te kwalificeren als werkend industrieel erfgoed.

Een stichting, met circa 180 vrijwilligers uit het dorp en omgeving, houdt de molen en het bijbehorende museum draaiende. Groepen kunnen buiten de openingsuren worden rondgeleid. Dit geldt ook voor scholen. Vanaf de steiger voor het museum vertrekt op gezette tijden de stoomraderboot De Jonge Wachter waarmee tochtjes naar het Zuidlaardermeer kunnen worden gemaakt.

Bij de uitbreiding van De Wachter (Werkplaats Dieks Dele) staat het door Onno de Ruiter vervaardigde beeldhouwwerk "De Wonderbaarlijke visvangst". Dit beeld heeft oorspronkelijk bij een kantoorgebouw van het IZA Groningen-Drenthe gestaan (van Ketwich Verschuurlaan)

Fotogalerij

Algemeen

Oliemolen

Korenmolen

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Wachter 1 De Wachter in Zuidlaren

Wachter 2 De Wachter, twee stoommachines

Havenstraat 36
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
In de bedrijfsruimte rechts van de uit 1851 daterende koren- en pelmolen "De Wachter" bevinden zich twee eind-19e-eeuwse stoommachines met v..

Krimpenboerderij met aangebouwde schuur

Groningerstraat 17
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Boerderij gebouwd rond 1885, fraai gelegen op een ongeschonden erf, deeluitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur. De..

Veerhuis Voorm. veerhuis

Havenstraat 2
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Voormalig veerhuis van 1835, verbouwd tot woning en horecagelegenheid in 1987. Beeldbepalend gelegen aan het Zuidlaarderkanaal. ..

Klein Laarwoud

Groningerstraat 1
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Huize "Klein Laarwoud". Gepleisterd gebouwencomplex uit XIXc. Thans ambtswoning van de burgemeester.

Laarwoud, koetshuis

't Laarwoud 5
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, XVII; op rechthoekige plattegrond;baksteen, de voorgevel witgekalkt; één bouwlaag onder zadeldak me..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)