Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk met toren in Noordhorn

Kerkelijk Gebouw

Torenstraat 1
9804ZA Noordhorn (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: verm. 13e eeuw verm. 14e eeuw (toren) waarsch. 18e eeuw (beklamping toren) 1300 verm. 13e eeuw verm. 14e eeuw (toren) waarsch. 18e eeuw (beklamping toren)

(1 recensie)

Beschrijving van Hervormde kerk met toren

HERV.KERK met TOREN op enigszins verhoogd kerkhof. Eenbeukig in aanleg nog wel 13e eeuws kerkgebouw met rechte koorsluiting, waarin twee rondboogvensters en gedeelten van spaarvelden van de top; in de zijmuren sporen van rondboogvensters, ingangen en een hagioscoop. Forse onversneden toren met hoge naaldspits. In de kerk preekstoel uit 1718 met geschroefde kolommen en klankbord. Avondmaalstafel. Vijf herenbanken, waarvan een met spijltjesfriezen, drie overige met knoppen en rijk gesneden achterschotten, een 18e eeuwse bank. Drie 17e eeuwse zerken. In de toren klok uit 1774. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41089
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Hervormde kerk met toren
4
Recensie door: ()
Het is een mooie kerk om te zien alleen jammer dat het s'avonds niet verlicht is.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk van Noordhorn
Noordhorn - hervormde kerk.jpg
Plaats Noordhorn
Gebouwd in ca. 1280
Monumentnummer  41089
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen
Toren 1765
Afbeeldingen
Hervormde kerk Noordhorn.jpg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Noordhorn is een middeleeuwse zaalkerk, die staat aan het Torenpad in het midden van het dorp Noordhorn in de gemeente Westerkwartier.

Na de Reductie van Groningen werd de kerk protestants. De lijst van eigen predikanten start in 1610.

Beschrijving

Kerkbanken uit 1920 en kerkorgel uit 1898

Het schip is gebouwd rond 1280 en de toren stamt uit 1765. In de loop der tijd is het nodige veranderd in de kerk. Zo is deze breder en hoger gemaakt.

De kerk en toren met hoge naaldspits hebben de status van rijksmonument. In de kerk bevindt zich een rijkelijk versierde houten preekstoel uit 1718 (met houtsnijwerk van Jan de Rijk), een avondmaalstafel uit omstreeks 1667 en een vijftal herenbanken (waaronder twee uit de 17e eeuw met de wapens van Clant en Bennema, twee uit de 18e eeuw van de familie Geertsema en een uit rond 1800). De oudste luidklok in de toren stamt uit 1549. In 1774 werd een nieuwe gemaakt, maar deze is door de Duitse bezetters gevorderd en omgesmolten tot legermateriaal. In de oostmuur bevindt zich nog een piscina. Ook ligt er een grafzerk uit 1571. Het orgel van de orgelbouwer Jan Doornbos werd geplaatst in 1898 en tussen 1976 en 1978 uitgebreid tot een tweeklaviersorgel, met gebruikmaking van veel materiaal van het orgel van de kerk van Obergum uit 1905.

Bij een restauratie in 1978 werden de kerkbanken uit ongeveer 1920 naar achteren geplaatst. Vroeger zaten mannen en vrouwen gescheiden. In 2002 werd de kerk gerestaureerd. Iedere zondag zijn er nog kerkdiensten en ook wordt het kerkgebouw gebruikt voor rouw- en trouwdiensten.

Er is een stichting opgericht die zich inzet voor het behoud van de kerk. Zij ziet erop toe dat de dorpskerk goed wordt onderhouden en probeert hiervoor geld in te zamelen.

Externe linksMonumenten in de buurt van Hervormde kerk met toren in Noordhorn

Zeven traveeën breed pand onder schilddak met hoekschoorstenen

Langestraat 36
Noordhorn (Gemeente Zuidhorn)
Landelijk, pand, zeven traveeën breed onder schilddak met hoekschoorstenen. Omgaande kroonlijst; bijpassende dakkapel boven de ingang; zesr..

Pand met omlijste ingang onder schilddak met hoekschoorstenen

Langestraat 43
Noordhorn (Gemeente Zuidhorn)
Landelijk pand onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang; omgaande gootlijst.

Gouden Leeuw De Gouden Leeuw

Langestraat 48
Noordhorn (Gemeente Zuidhorn)
Acht traveeën breed pand met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen. Het gebouw is in gebruik als "herberg" waartoe de beganegrond..

Doopsgezinde kerk

Langestraat 62
Noordhorn (Gemeente Zuidhorn)
Doopsgezinde kerk. Eenvoudig gebouw uit 1838. De zijgevels geleed door lisenen, waartussen halfrond gesloten venster; omlijste ingang.

Pand met een deel onder zadeldak tegen halsgevel en een haaks daarop staande vleugel onder aansluitend zadeldak

Schippersstraat 2
Noordhorn (Gemeente Zuidhorn)
Aardig in het hart van de Langstraat en aan de voet van de molen gelegen pand bestaan uit een gedeelte onder zadeldak tegen halsgevel en een..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)