Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Carréhoeve in Merkelbeek

Boerderij

Haagstraat 16
6447CJ Merkelbeek (gemeente Onderbanken)
Limburg

Bouwjaar: 1750-1850


Beschrijving van Carréhoeve

Inleiding Carréhoeve uit het einde van de 18e, begin 19e eeuw. Omschrijving Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, het geheel gesitueeerd aan de noordzijde van de Haagstraat te Merkelbeek. De oostelijke vleugel van de carré is het oudste en was in oorsprong een landarbeidershuisje dat in een latere fase aan de noordzijde met een schuur werd uitgebreid en met een poort aan de oostzijde. Sinds circa 1825 is de carrévorm tot stand gekomen. De carréhoeve is opgetrokken in donkerrode baksteen en wordt gedekt met zadeldaken. Het jaartalanker 1849 duidt op een verbouwing en heeft betrekking op het woonhuis aan de linkerzijde (west); in dat jaar werden voorgevel (zuid) en linker zijgevel (west) opnieuw opgetrokken. Eiken kapconstructie in de zuidoostelijke vleugel, iepenhout in de overige kapconstructies, met uitzondering van het hoofdhuis waar ook eiken is toegepast. Als gevolg van de ontstaansgeschiednis beschikt de carréhoeve over vier poorten. Waardering De carréhoeve vertegenwoordigt algemeen belang wegens: - de ouderdom; - het streekeigen bouwtype, t.w. een carré met binnenhof; - de gaafheid van de hoofdvorm; - de bouwhistorische waarde van, b.v. de kapconstructies; - de architectuurhistorische waarde, die o.a. tot uitdrukking komt in de interessante bouwgeschiedenis en in de aanwezigheid van vier poorten; - de landschappelijke betekenis van het object. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41080
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Carréhoeve in Merkelbeek

Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats

Haagstraat 26
Merkelbeek (Gemeente Onderbanken)
Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, XIX A; plint van het woonhuis met ruitvormige versieringen; poortklopper 1865.

Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, hoger woonhuis: grotendeels uit 1828

Haagstraat 33
Merkelbeek (Gemeente Onderbanken)
Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, hoger woonhuis: grotendeels uit 1828. Ankerjaartal 1828 in linkerzijgevel.

Janssenmolen

Molenweg 4
Oirsbeek (Gemeente Schinnen)
Windmolen, XIXc.

Huis Doenrade

Limpensweg 20
Doenrade (Gemeente Schinnen)
Huis Doenrade. Haakvormig herenhuis, XVI-XVIII, met vierkant torentje in de binnenhoek. Wapensteen 1629. Veel wijzigingen. Moderne kapel. Bo..

Hoeve met binnenplaats, van baksteen

Dorpstraat 1
Oirsbeek (Gemeente Schinnen)
Hoeve met binnenplaats, van baksteen. In de gepleisterde voorgevel een rondboogpoort in een geblokte omlijsting van Naamse steen met diamant..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)