Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Zuidhorn

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 18
9801CN Zuidhorn
Groningen

Bouwjaar: mog. 12e/13e eeuw (schip) waarsch. 14e eeuw (koor) mog. 16e eeuw (zijbeuken) 1631 (verb. kerk) mog. 17e eeuw (verb. toren) ca. 1840 (bepleistering, verb.) 1300 mog. 12e/13e eeuw (schip) waarsch. 14e eeuw (koor) mog. 16e eeuw (zijbeuken


Beschrijving van Hervormde kerk

Herv.Kerk met toren op omheind kerkhof. Gepleisterd eenbeukig gebouw met driezijdige koorsluiting; het muurwerk is nog deels van turfsteen; ook de toren deels nog 12e eeuws, later verhoogd en van naaldspits voorzien. Lagere uitbouwen aan noord- en zuidzijde. In de kerk gesneden preekstoel met achterschot, klankbord en jongere trap; doophek met spijlenzone en knoppen. Alle banken met knoppen, behoudens grote overhuifde herenbank met opzetstuk en twee eenvoudige overhuifde banken. Koorafscheiding met gesneden bekroning. Orgel uit 1795 door H.H. Freytag en F.C. Schnitger jr. Aantal 16e en 17e eeuwse zerken. Grote rouwkassen Clant. Mechanisch torenuurwerk circa 1921, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41079
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk van Zuidhorn
Zuidhorn - hervormde kerk.jpg
Plaats Zuidhorn
Gebouwd in 12e eeuw
Gewijd aan Gregorius de Grote
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  41079
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen, bepleisterd
Afbeeldingen
De 17e-eeuwse preekstoel
De 17e-eeuwse preekstoel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Zuidhorn is een middeleeuws kerkgebouw in de plaats Zuidhorn in de Nederlandse provincie Groningen. De kerk was gewijd aan de heilige Gregorius en werd hervormd na de reductie van Groningen in 1594.

Beschrijving

Het Snitger/Freytag-orgel uit 1793

De van oorsprong tufstenen zaalkerk uit de twaalfde eeuw werd in de vijftiende eeuw uitgebouwd met een driezijdig koor in baksteen, waarna in de zestiende eeuw twee dwarspanden werden toegevoegd. In de negentiende eeuw zijn de muren bepleisterd. Het oudste deel van de kerktoren dateert uit de dertiende eeuw. De lange naaldspits werd in de zeventiende eeuw aangebracht.

Het kerkorgel is in 1793 gebouwd door Frans Casper Snitger (kleinzoon van Arp Schnitger) en zijn compagnon Heinrich Hermann Freytag. Doordat Petrus van Oeckelen in 1877 en de n.v. P. van Dam in 1924 ingrijpende wijzigingen hebben aangebracht, ging het oorspronkelijke karakter van het orgel verloren. Op grond van een rapport dat Klaas Bolt al in 1973 had opgesteld, werd in de 21e eeuw besloten tot restauratie in de staat van 1793. Deze werd door de orgelbouwer Mense Ruiter uitgevoerd en kwam in 2013 gereed.


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Zuidhorn

Hervormde pastorie

Kerkstraat 9
Zuidhorn
Pastorie. In de onmiddellijk nabijheid van de Hervormde Kerk gelegen pand zonder verdieping, bestaande uit twee haaks op elkaar gebouwde vle..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Hoofdstraat 4
Zuidhorn
Inleiding GEMEENTEHUIS gebouwd in 1915 naar een ontwerp van architect K. Siekman uit Zuidhorn waarin Neo-Gotische elementen zijn te herkenn..

Herenhuis met aangebouwd achterhuis

Nieuwstraat 6
Zuidhorn
Omschrijving HERENHUIS met aangebouwd ACHTERHUIS. Het deels onderkelderde herenhuis is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasra..

Herenhuis, schuur

Nieuwstraat 6
Zuidhorn
Omschrijving SCHUUR bij herenhuis, gebouwd omstreeks 1860. De schuur is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasraam van roodbrui..

Herenhuis, hek achtertuin

Nieuwstraat 6
Zuidhorn
Omschrijving Midden-19de-eeuws ijzeren HEK tussen herenhuis en schuur naar achtertuin. Het hek bestaat uit drie hoge houten pijlers met vie..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)