Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meerburgermolen in Zoeterwoude dorp

Molen

[1]
2380AA Zoeterwoude dorp (gemeente Zoeterwoude)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1662 of 1684


Beschrijving van Meerburgermolen

Watermolen. Aan de Meerburgerwetering bij de spoorlijn Leiden-Alphen. Watermolen uit 1662 of 1684. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41064
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Meerburgermolen
De Meerburgermolen, wachtend op betere tijden (mrt 2009)
De Meerburgermolen, wachtend op betere tijden (mrt 2009)
Basisgegevens
Plaats Leiderdorp
Bouwjaar 1684
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante molen
Vlucht 16,60 m
Functie poldermolen
Bestemming  Het bemalen van de Munnikenpolder op vrijwillige basis
Monumentnummer  41064
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Meerburgermolen is een poldermolen die tussen de A4 en het industrieterrein in de Nederlandse plaats Zoeterwoude-Rijndijk heeft gestaan. De molen dateert uit 1684 en is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Room- of Meerburgerpolder. De molen is sinds de buitengebruikstelling in 1972 in het bezit van de Rijnlandse Molenstichting. Door de verslechterde molenbiotoop is in 2006 besloten de Meerburgermolen te verplaatsen naar een locatie nabij Leiderdorp.

De Meerburgermolen is in 2007 opgeslagen op het terrein van molenmakerij Verbij in Hoogmade. In september 2013 werd de molen herplaatst in de Munnikenpolder in Leiderdorp, deze polder bemaalt hij thans op vrijwillige basis samen met de Munnikenmolen.

Foto'sMonumenten in de buurt van Meerburgermolen in Zoeterwoude dorp

Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk

Hoge Rijndijk 18
Zoeterwoude
O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Gewijd 1896, J.H. Tonnaer. Neoromaanse bakstenen kruisbasiliek met achthoekige koepeltoren op de kruising ..

archeologie

-
Leiden
Terrein waarin sporen van het kanaal van Corbulo en kampdorp uit de Romeinse tijd en mogelijke bewoningssporen uit de Vroege Middeleeuwen.

Terrein waarin overblijfselen van het Romeinse castellum Matilone en van het Middeleeuwse klooster van St. Margaretha der Tertiarissen O.L.V. in Jeruz ..

Matiloweg e.o.
Leiden
Terrein waarin overblijfselen van het Romeinse castellum Matilone en van het Middeleeuwse klooster van St. Margaretha der Tertiarissen O.L.V..

Rodenburgermolen

Kanaalweg 80
Leiden
Watermolen van de Rodenburger en Cronensteinse polder aan de Kanaalweg, ronde stenen bovenkruier met scheprad buiten de molen, in 1893 gebou..

Pand zonder verdieping op L-vormige plattegrond, onder met pannen gedekt zadeldak met schild (linker zijgevel) en wolfeind boven ingezwenkte (gevel st ..

Hoofdstraat 42
Leiderdorp
18e eeuwse PAND zonder verdieping op L-vormige plattegrond, onder met pannen gedekt zadeldak met schild (linker zijgevel) en wolfeind boven ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)