Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij. Gepleisterd woonhuis met opkamer. Kwakel-brug in Zoeterwoude

Boerderij

Weipoortseweg 90
2381NJ Zoeterwoude
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Boerderij. Gepleisterd woonhuis met opkamer. Kwakel-brug

Inleiding De krukhuisboerderij is gelegen op de kop van het kavel en dateert uit de zeventiende eeuw. Omschrijving KRUKHUISBOERDERIJ. Traditionele boerderij op L-vormige grondslag, met uitgebouwd krukhuis aan de zuidzijde van het langhuis, bekroond door samengesteld rieten dak met wolfseind boven de voorgevel en boven de topgevel van het krukhuis, geheel opgetrokken uit baksteen. Het voorhuis is gepleisterd en voorzien van blokverdeling. De indeling van de asymmetrische voorgevel wordt bepaald door een topgevel rechts en het krukhuis met opkamer en kelder links. Rechts bevinden zich drie T-vensters op de begane grond en een T-venster in de top, links twee T-vensters in de opkamer en twee kelderlichten met diefijzers en luiken. De linker zijgevel bezit aan de kant van het voorhuis een aantal T-vensters en twee deuren. Het stalgedeelte is voorzien van getoogde stalvensters uit beton. De rechter zijgevel van het krukhuis is gepleisterd en voorzien van een deur met een klein venster in de top. Het langhuis bezit verschillende soorten vensters in het woonhuisgedeelte en vier getoogde stalvensters van beton in de stal. De topgevel aan de achterzijde heeft een karakteristieke indeling met drie staldeuren en een luik in de top. Aan weerszijden van het luik kleine vensters. Waardering De KRUKHUISBOERDERIJ is van algemeen belang: - het object heeft architectuur- en bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek, de esthetische kwaliteiten van met name de voorgevel, de detaillering en bewaard gebleven interieurelementen; - het object heeft situationele en ensemblewaarden vanwege de functionele situering op het kavel, vanwege de samenhang met de overige opstallen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41057
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Boerderij. Gepleisterd woonhuis met opkamer. Kwakel-brug
5
Recensie door: ()
de Schuilhoeve Weipoortseweg 90 Zoeterwoude Blij verrast om mijn geboortehuis op Pinterest tegen te komen. Deze foto's nooit eerder gezien!
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij. Gepleisterd woonhuis met opkamer. Kwakel-brug in Zoeterwoude

De Schuilhoeve

Weipoortseweg 90
Zoeterwoude
Inleiding De stal bevindt zich halverwege het kavel, ten noorden van de boerderij. De stal dateert vermoedelijk uit de achttiende of negent..

De Schuilhoeve: kwakelburg

Weipoortseweg 90
Zoeterwoude
Inleiding De kwakelbrug bevindt zich over de Weipoortse Vliet, tussen de oprijlaan en het erf van de boerderij. Naast deze voetbrug bevindt..

De Schuilhoeve: ophaalbrug

Weipoortseweg 90
Zoeterwoude
Inleiding De ophaalbrug bevindt zich over de Weipoortse Vliet, tussen de oprijlaan en het erf van de boerderij. Ten zuiden van de ophaalbru..

Boerderij. Puntgevel met vlechtingen

Weipoortseweg 83
Zoeterwoude
Boerderij 1868. Puntgevel met vlechtingen.

Boerderij. Langgerekte hoeve met puntgevel, waarin sieranker en vlechtingen

Weipoortseweg 96
Zoeterwoude
Boerderij (XVII ?). Langgerekte hoeve met puntgevel, waarin sieranker en vlechtingen.

Kaart & Routeplanner