Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Kerk in Zoetermeer

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 59
2712AD Zoetermeer
Zuid Holland

Bouwjaar: 1785-1787


Beschrijving van Oude Kerk

NED. HERV. KERK. Monumentaal gebouw op vierkante plattegrond met rechthoekige uitbouw aan de oostzijde, gebouwd door Giudici, 1785-'87. Stucgewelven op vier pijlers. Tegen de zuidgevel portaal met hardstenen zuilen, hoofdgestel en siervazen. Toren met gedeeltelijke 15e eeuwse onderbouw, waarop sierlijke achtkantige houten bekroning van Giudici (?). Waardevol interieur; kansel, doophek en drie herenbanken in stijl Lod. XVI; twee grote en vijf kleine kaarsenkronen (XVII). Kerk en toren gerestaureerd 195.? Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1839 door N.A.Lohman en Zonen gebouwd. In 1971 uitgebreid met een vrij Pedaal. NED. HERV. KERK. Monumentaal gebouw op vierkante plattegrond met rechthoekige uitbouw aan de oostzijde, gebouwd door Giudici, 1785-'87. Stucgewelven op vier pijlers. Tegen de zuidgevel portaal met hardstenen zuilen, hoofdgestel en siervazen. Toren met gedeeltelijke 15e eeuwse onderbouw, waarop sierlijke achtkantige houten bekroning van Giudici (?). Waardevol interieur; kansel, doophek en drie herenbanken in stijl Lod. XVI; twee grote en vijf kleine kaarsenkronen (XVII). Kerk en toren gerestaureerd 195.? Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1839 door N.A.Lohman en Zonen gebouwd. In 1971 uitgebreid met een vrij Pedaal. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van A. Steylaert, 1571, diam. 103,7 cm en een moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, gesigneerd Willem Hermannus Brouckman, 1634. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41023
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Kerk
Het huidige oude dorp met de Oude Kerk
Het huidige oude dorp met de Oude Kerk
Plaats Zoetermeer
Gebouwd in 1785-1787
Monumentnummer  41023
Architectuur
Architect(en) Jan Giudici
Bouwmateriaal Baksteen
Klokkentoren 2 klokken
Afbeeldingen
vooraanzicht
vooraanzicht
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Oude Kerk in Zoetermeer is een hervormde kerk in het oude hart van het dorp, gebouwd in de periode 1785-1787 door de Italiaanse architect Jan Giudici.[1] De kerk is van het type kruiskerk, hoewel de kerk van buitenaf vierkant lijkt. Het is Zoetermeers oudste gebouw, met de toren uit 1642, en de bakstenen voet uit de 15e eeuw. Op deze plek van de huidige oude kerk stond in 1296 waarschijnlijk ook al een kerk.[2] De oude kerk aan de Dorpsstraat 59 is sinds de restauratie in 1970 door Piet van de Sterre uit Leiderdorp een rijksmonument.

Het interieur

De preekstoel is vervaardigd door Franciscus van Ursel uit Antwerpen en uitgevoerd in Lodewijk XVI-stijl. De rosetten, parellijstjes, guirlandes en door linten omwonden bladerenbundels op de kuip en het klankbord van de preekstoel horen bij deze stijl. Er zijn een regerings- of Schoutenbank en twee herenbanken. De laatste zijn van de familie Osy, ambachtsheren van Zegwaart, en van Gerardus van Aalst Schouten en zijn echtgenote Elisabeth van Revenhorst, ambachtsheer en -vrouwe van Zoetermeer. De kerk is in lichte kleuren uitgevoerd en heeft geen gebrandschilderde ramen. In de hele kerk is nagenoeg geen houtnerf zichtbaar, alle hout is roodbuin geschilderd. Naar verluidt was dit ten gevolge van een belastingmaatregel uit de napoleontische tijd.

De orgels

Het hoofdorgel

In de kerk vindt men een Lohman-orgel uit 1838. Het werd in 1970 in eerste instantie gerestaureerd door De Koff, maar dit werd voltooid door Flentrop. Die herstelde in 1982 ook de balgen, houten pijpwerk en vernieuwde het loodbeleg alsmede de tongen van de Dulciaan. Een tremulant werd in 1994 aangebracht. [3]

Het koororgel

Het koororgel is in 1996 door Jacob Breetvelt gebouwd (opus 18) en was hierheen verplaatst in 2006.[4]

Het torenuurwerk

Het oudste uurwerk
Uurwerk uit later tijd

Het torenuurwerk op de tweede verdieping van de toren is van 1664, gemaakt door Harmannus Brouckman, stadsuurwerkmaker te Leiden. Het is "een oirlogie van heel en halff uyrslach, gaende met een slinger" en dus één van de oudste slingeruurwerken van Nederland. Het werd slechts enkele jaren na de uitvinding van het slingermechanisme door Christiaan Huygens in 1656 gemaakt. Het werd na de Tweede Wereldoorlog, na de restauratie van de kerktoren, buiten werking gesteld. Sindsdien heeft het niet meer gefunctioneerd. In 1996 is het - om verdere achteruitgang van het monument te voorkomen - grondig gereinigd en opnieuw van een verfje voorzien.

De torenklokken

De grote torenklok is uit 1667, de kleinere uit 1571. Het carillon bestaat uit 47 klokken.

Het kerkhof

Aan de zuidzijde van de kerk ligt nog een oud kerkhof, waar tot in de huidige tijd Zoetermeerders in grafkelders kunnen worden bijgezet.
Er wordt niet meer begraven.

Overige foto's

Externe link


Monumenten in de buurt van Oude Kerk in Zoetermeer

Nicolaaskerk

Dorpsstraat 24
Zoetermeer
Inleiding R.K. KERK van de H. Nicolaas in neogotische stijl, ontworpen door Jan Stuyt, die zich overigens niet heeft bezig gehouden met het..

In oorsprong vrijstaand pand met verdieping onder omlopend schilddak

Dorpsstraat 9
Zoetermeer
In oorsprong 18e eeuws, vrijstaand pand met verdieping onder omlopend schilddak. Voorgevel bevat gebosseerde hoekpilasters, een gekorniste k..

Burgemeesterswoning

Dorpsstraat 7
Zoetermeer
Uit 1867 daterend pand, gebouwd als burgemeesterswoning in enigszins eclectische trant. Vrijstaand pand met verdieping onder omlopend schild..

In oorsprong mogelijk als boerderij gebouwd pand op T-vormige plattegrond

Dorpsstraat 8
Zoetermeer
In oorsprong mogelijk als boerderij gebouwd pand op T-vormige plattegrond; huidige, witgepleisterde uiterlijk dateert voornamelijk uit de tw..

De Hoop

Eerste Stationsstraat 37
Zoetermeer
Korenmolen "De Hoop". Ronde bakstenen stellingmolen, 1897, gerestaureerd 1960. Niet bedrijfsklaar.

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude Kerk in Zoetermeer

Foto's (3)