Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Akerendam: borstwering met hekken in Beverwijk

Tuin Park Landgoed

Velserweg 20
1942LD Beverwijk
Noord Holland

Bouwjaar: 17e-begin 20e eeuw


Beschrijving van Akerendam: borstwering met hekken

BORSTWERING MET HEKKEN. Rode bakstenen borstwering, die de erfafscheiding van Akerendam naar de ZO-zijde en deels naar de NW-zijde vormt. De borstwering wordt aan de ZW-zijde door de 3-zijdig vooruitspringende koepel doorbroken, verloopt aan de ZW-zijde van de koepel nog een stukje en gaat dan haaks in noordwestelijke richting om. De muur wordt door koud gemetselde pilasters in vakken geleed. Aan de bovenzijde is de borstwering door elkaar alternerend terug- en vooruitspringende kop-stenen in enkele lagen waarboven een naar voren springende strekkenlaag afgesloten en wordt bekroond door een ezelsrug. De muur is vermoedelijk in de 19e en begin 20e eeuw tot stand gekomen, maar bevat eveneens fragmenten van 18e-eeuws en wellicht 17e-eeuws muurwerk. De borstwering wordt door een eenvoudig smeedijzeren spijlenhek van omstreeks de laatste eeuwwisseling beƫindigd. Aan beide aanzetten van de halfcirkel-vormige oprit wordt de muur onderbroken door een dubbel smeedijzeren spijlenhek met vleugelstukken met spijlen. De hekken worden geflankeerd door twee boogsgewijs uitzwenkende bakstenen muren met hardstenen afdekplaat, die aan weerszijden door bakstenen pijlers worden begrensd. De pijlers zijn van een hardstenen pyramide-vormige bekroning met ingezwenkte vlakken voorzien. Als zodanig dateren de smeedijzeren hekken, boogvormige muren en de pijlers vermoedelijk uit het begin van deze eeuw. Op de dagkant van de hardstenen afdekplaat van het linker hek op de rechter boogvormige muur de inscriptie: AKERENDAM. Het gedeelte van de borstwering tussen beide inrijhekken wordt door enkele samengestelde pijlers met hardstenen pyramide-vormige bekroning onderbroken. Wellicht markeren deze pijlers de ligging van de kleine bouwhuizen, die oorspronkelijk ter weerszijden van de vroeger op de as van het huis gelegen oprijlaan waren gelegen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409830
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Akerendam: borstwering met hekken in Beverwijk

Akerendam: hoofdgebouw

Velserweg 20
Beverwijk
HOOFDGEBOUW: rechthoekig onderkelderd in rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw op rechthoekige grondslag, overkapt door een met grijze panne..

Akerendam: historische tuin- en parkaanleg

Velserweg 20
Beverwijk
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Akerendam gaat terug tot in circa 1640, toen Jan Bicker rond het hui..

Akerendam: bakstenen toegangsbrug

Velserweg 20
Beverwijk
BAKSTENEN TOEGANGSBRUG. Driebogige 17e-eeuwse rode bakstenen toegangsbrug, waarvan de keermuren uit een centraal gelegen recht vlak en twee ..

Akerendam: bakstenen brug en keermuur

Velserweg 20
Beverwijk
BAKSTENEN BRUG EN KEERMUUR. Eenbogige 17e-eeuwse bakstenen brug met eenvoudige smeedijzeren balustrade van stijlen en twee regels. De brug i..

Akerendam: keermuren van de formele kom

Velserweg 20
Beverwijk
KEERMUREN VAN DE FORMELE KOM. Uitgeschulpte keermuren in rode baksteen van de formele kom uit ca. 1730. Vanuit het huis gezien heeft deze ko..

Kaart & Routeplanner

Route naar Akerendam: borstwering met hekken in Beverwijk

Foto's (3)