Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Akerendam: tuinkoepel in Beverwijk

Tuin Park Landgoed

Velserweg 20
1942LD Beverwijk
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1800


Beschrijving van Akerendam: tuinkoepel

TUINKOEPEL. Witgepleisterde tuinkoepel op 6-zijdige grondslag uit ca. 1800 op onderbouw van rode baksteen. De koepel is overkapt met een aan de straatzijde tot drie schilden uitgebouwd schilddak met leien gedekt en door een ronde stenen bol bekroond. De drie naar de straat gekeerde zijden en de naar de tuin gerichte ingangs(NW-)zijde zijn van dubbele empire deuren met 4-ruitsindeling en 2-ruits bovenlichten voorzien. Aan de onderzijden van de deuren een paneel met ruitvormig vak. De dubbele ingangsdeur van de koepel gaat vooraf van een bakstenen bordes met bordestrap van twee treden, met hardstenen platen afgedekt. Vermoedelijk heeft er zich aan de koepel oorspronkelijk een aan de drie naar de straat gekeerde zijden omgaand balkon bevonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409829
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Akerendam: tuinkoepel in Beverwijk

Akerendam: hoofdgebouw

Velserweg 20
Beverwijk
HOOFDGEBOUW: rechthoekig onderkelderd in rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw op rechthoekige grondslag, overkapt door een met grijze panne..

Akerendam: historische tuin- en parkaanleg

Velserweg 20
Beverwijk
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Akerendam gaat terug tot in circa 1640, toen Jan Bicker rond het hui..

Akerendam: bakstenen toegangsbrug

Velserweg 20
Beverwijk
BAKSTENEN TOEGANGSBRUG. Driebogige 17e-eeuwse rode bakstenen toegangsbrug, waarvan de keermuren uit een centraal gelegen recht vlak en twee ..

Akerendam: bakstenen brug en keermuur

Velserweg 20
Beverwijk
BAKSTENEN BRUG EN KEERMUUR. Eenbogige 17e-eeuwse bakstenen brug met eenvoudige smeedijzeren balustrade van stijlen en twee regels. De brug i..

Akerendam: keermuren van de formele kom

Velserweg 20
Beverwijk
KEERMUREN VAN DE FORMELE KOM. Uitgeschulpte keermuren in rode baksteen van de formele kom uit ca. 1730. Vanuit het huis gezien heeft deze ko..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)