Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Akerendam: keermuren van de formele kom in Beverwijk

Tuin Park Landgoed

Velserweg 20
1942LD Beverwijk
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1730


Beschrijving van Akerendam: keermuren van de formele kom

KEERMUREN VAN DE FORMELE KOM. Uitgeschulpte keermuren in rode baksteen van de formele kom uit ca. 1730. Vanuit het huis gezien heeft deze kom een beƫindiging in de vorm van een ruime spiegelboog; aan weerszijden van deze boog zwenken de keermuren haaks, voluutvormig en rechthoekig in en uit tot de grotendeels rechte voorzijde van de kom, die alleen in het centrum een kleine spiegelboogvormige uitstulping heeft. De kom wordt geheel door een bestrating van rode klinkers omgeven. Aan de zij(ZW- en NO-)kanten van de kom bevindt zich een bakstenen trap met laag muurwerk aan weerszijden. De ligging van de kom geert iets ten aanzien van de as van het huis, een geometrische onnauwkeurigheid, die door enkele 18e-eeuwse rijen linden tussen huis en kom wordt verbloemd. De keermuren zijn omstreeks 1960 voor een groot deel opnieuw opgemetseld, nadat de fundamenten bij een opknapbeurt van de kom weer bloot kwamen te liggen. De muren werden in 1990 wederom gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409828
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Akerendam: keermuren van de formele kom in Beverwijk

Akerendam: hoofdgebouw

Velserweg 20
Beverwijk
HOOFDGEBOUW: rechthoekig onderkelderd in rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw op rechthoekige grondslag, overkapt door een met grijze panne..

Akerendam: historische tuin- en parkaanleg

Velserweg 20
Beverwijk
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Akerendam gaat terug tot in circa 1640, toen Jan Bicker rond het hui..

Akerendam: bakstenen toegangsbrug

Velserweg 20
Beverwijk
BAKSTENEN TOEGANGSBRUG. Driebogige 17e-eeuwse rode bakstenen toegangsbrug, waarvan de keermuren uit een centraal gelegen recht vlak en twee ..

Akerendam: bakstenen brug en keermuur

Velserweg 20
Beverwijk
BAKSTENEN BRUG EN KEERMUUR. Eenbogige 17e-eeuwse bakstenen brug met eenvoudige smeedijzeren balustrade van stijlen en twee regels. De brug i..

Akerendam: tuinkoepel

Velserweg 20
Beverwijk
TUINKOEPEL. Witgepleisterde tuinkoepel op 6-zijdige grondslag uit ca. 1800 op onderbouw van rode baksteen. De koepel is overkapt met een aan..

Kaart & Routeplanner