Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Akerendam: bakstenen toegangsbrug in Beverwijk

Tuin Park Landgoed

Velserweg 20
1942LD Beverwijk
Noord Holland

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Akerendam: bakstenen toegangsbrug

BAKSTENEN TOEGANGSBRUG. Driebogige 17e-eeuwse rode bakstenen toegangsbrug, waarvan de keermuren uit een centraal gelegen recht vlak en twee naar de uiteinden uitzwenkende vlakken bestaat. Aan de vier buitenste hoeken is de brug van een rechthoekig zandstenen postament met geprofileerde afdekplaat en voet en vakken aan de zijden voorzien. In de postamenten zijn aan weerszijden van de brug de twee regels van een eenvoudige smeedijzeren balustrade gevat. De brug is met gele klinkers bestraat. Het patroon van rechthoeken van deze bestrating sluit aan bij het patroon van de bestrating van de plaats. Ter hoogte van de balustrade wordt de bestrating door een hardstenen lijst beƫindigd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409826
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Akerendam: bakstenen toegangsbrug in Beverwijk

Akerendam: hoofdgebouw

Velserweg 20
Beverwijk
HOOFDGEBOUW: rechthoekig onderkelderd in rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw op rechthoekige grondslag, overkapt door een met grijze panne..

Akerendam: historische tuin- en parkaanleg

Velserweg 20
Beverwijk
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Akerendam gaat terug tot in circa 1640, toen Jan Bicker rond het hui..

Akerendam: bakstenen brug en keermuur

Velserweg 20
Beverwijk
BAKSTENEN BRUG EN KEERMUUR. Eenbogige 17e-eeuwse bakstenen brug met eenvoudige smeedijzeren balustrade van stijlen en twee regels. De brug i..

Akerendam: keermuren van de formele kom

Velserweg 20
Beverwijk
KEERMUREN VAN DE FORMELE KOM. Uitgeschulpte keermuren in rode baksteen van de formele kom uit ca. 1730. Vanuit het huis gezien heeft deze ko..

Akerendam: tuinkoepel

Velserweg 20
Beverwijk
TUINKOEPEL. Witgepleisterde tuinkoepel op 6-zijdige grondslag uit ca. 1800 op onderbouw van rode baksteen. De koepel is overkapt met een aan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Akerendam: bakstenen toegangsbrug in Beverwijk

Foto's (1)