Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijversburg, hermitage annex hondenhokken met rotspartijen in Tytsjerk

Tuin Park Landgoed

Zwartewegsend 2 Zwartewegsend 2 1 Zwartewegsend 2
9060AA Tytsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1850 1988 (rest.) 1850 ca. 1850 1988 (rest.)


Beschrijving van Vijversburg, hermitage annex hondenhokken met rotspartijen

HERMITAGE ANNEX HONDEHOKKEN EN ROTSPARTIJEN. In 1988 gerestaureerde hermitage onder rieten schilddak met bolle dakschilden en rode nokpannen, met aan weerszijden een hondehok met pannen zadeldak, uit ca. 1850, aan de westzijde van het park in landschapsstijl. De gevels van de hermitage zijn bekleed met houten balkjes. Ter weerszijden van de ruime centraal gelegen rondboog opening een verticale ornamentele band van balkjes, afwisselend in liggend verband en in een rij van dwarsdoorgesneden balkjes. De wanden van het uit een voorportaal en binnenruimte gedeelde interieur zijn met een decoratief patroon van houten balkjes in visgraatverband bekleed. Aan de noord- en zuidwand van het voorportaal een houten bank, bekleed met houten balkjes. Aan de wand van de binnenruimte, die in een rondboog verloopt, een identieke bank. Binnenruimte en voorportaal worden door een met houten balkjes beklede wand van elkaar gescheiden, waarin centraal gelegen een rondboog opening met aan weerszijden een puntboog-vormig vensterkozijn. De vlakke plafonds van binnenruimte en voorportaal zijn met touw bekleed, dat vanuit het hart van het plafond spiraalvormig is uitgelegd. De hondehokken zijn voorzien van een rondboog opening in de voorgevel van onbewerkte in verticaal verband geplaatste houten latten, die aan de bovenzijde ongelijk uitsteken en die de topgevel een grillig aanzien verleent. Ter weerszijden van de naar het oosten gerichte ingangspartijen van de hermitage en hondehokken een vormeloze steenhoop, samengesteld uit grote keien in rustica. Enkele meters ten zuidoosten van de hermitage een identieke steenhoop. De steenhopen (totaal vijf) geven het rustieke ensemble van hermitage en hondehokken een grotachtige allure. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409355
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vijversburg, hermitage annex hondenhokken met rotspartijen in Tytsjerk

Vijversburg, gietijzeren toegangshek

bij Zwartewegsend 2 Zwartewegsend 2 2 bij Zwartewegsend 2
Tytsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
TOEGANGSHEK. Gietijzeren dubbel draaihek uit de 19e eeuw op de aan de westzijde van de Swarteweisein gelegen toegangsbrug van Vijversburg, m..

Gasthuis van de "Stichting Op Toutenburg"

Swarteweisein 1
Tytsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding Stichting Op Toutenburg is in 1895 gebouwd als GASTHUIS voor ouden van dagen en ook nu nog herbergt het gebouw 20 bejaardenwoning..

Ypeymolen

Westerdijk 1A
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Monnikmolen uit 1858 van de polder Stichting Toutenburg.

Grote boerderij met dwars voorhuis met zesruitsvensters, halsgeveltje met Vlaamse top met beeldhouwwerk boven de ingang en met hoekschoorstenen met bo ..

Slachtedijk 3
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Onmiddellijk bij de kerk grote boerderij met dwars voorhuis boven welks ingang Vlaamse top met halsgeveltje versierd met gebeeldhouwde aanze..

Kerk van Rijperkerk (Hervormde kerk)

Slachtedijk 1
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw uit 1757 met ingebouwde westtoren. In de kerk 17e eeuwse preekstoel, dooph..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)