Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijversburg, tuinhuis annex grot in Hurdegaryp

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 10
9254DJ Hurdegaryp (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Vijversburg, tuinhuis annex grot

TUINHUIS ANNEX GROT uit ca. 1850, aan de zuidoostrand van de in het oosten van de historische parkaanleg gelegen grote vijver. Tuinhuis op zeshoekige grondslag met de drie aan de voorkant (NO-zijde) gelegen open zijden, die elk aan de bovenzijde door een spitsboog worden afgesloten en van elkaar worden gescheiden door een rondom met bonestaken beklede pijlers, onder rieten puntdak met overstek, waarvan de horizontale lijst tussen het dakschild en de gevel met houten balkjes is bekleed. Binnenwanden van het tuinhuis bekleed met houten balkjes in visgraatverband en voorzien van een houten vierzitsbank met een zitting van houten balkjes. Het vlakke houten plafond is bezet met een stervormig patroon van houten balkjes. Aansluitend aan de noordzijde van het tuinhuis een uit grote keien samengestelde bloembak met drie vakken, in rustica uitgevoerd, op dezelfde wijze als de twee vormloze uit keien bestaande steenhopen, die als steunberen ter weerszijden van de direct aan de ZO-zijde van het tuinhuis aansluitende opening van de grot zijn aangebracht. Deze in een heuvelpartij in het park in landschapsstijl opgenomen grot is aan twee zijden van een rondboog opening voorzien, is door een tongewelf overkoepeld en heeft een s-vormig verloop, zodat het grootste deel van de wandeling door de grot in volstrekte duisternis geschiedt. Ter weerszijden van de uitgang van de grot twee aan de ingang van de grot identieke steunberen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409354
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vijversburg, tuinhuis annex grot in Hurdegaryp

Vijversburg, hoofdgebouw

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
HOOFDGEBOUW. Onderkelderd twee verdiepingen hoog witgepleisterd hoofdgebouw op rechthoekige grondslag onder schilddak, aan voorzijde onderbr..

Vijversburg, tuin- en parkaanleg (Bos van Ypey)

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Vijversburg bevat nog een aantal elementen, die waarschijnlijk uit d..

Vijversburg, oostelijk bouwhuis

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
OOSTELIJK BOUWHUIS. Bouwhuis op bakstenen onderbouw met wit geschilderde houten gevels van brede planken in horizontaal verband, op langwerp..

Vijversburg, westelijk bouwhuis

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
WESTELIJK BOUWHUIS. Bouwhuis op bakstenen onderbouw met wit geschilderde houten gevels van brede planken in horizontaal verband, op langwerp..

Vijversburg, brug oostelijk van hoofdgebouw

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
BRUG ten oosten van het hoofdgebouw. Eenvoudige kettingbrug uit ca. 1900 met planken bodem op houten staanders met slanke ijzeren pijlers (w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vijversburg, tuinhuis annex grot in Hurdegaryp

Foto's (2)