Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijversburg, tuinkoepel noordelijk van hoofdgebouw in Hurdegaryp

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 10
9254DJ Hurdegaryp (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland


Beschrijving van Vijversburg, tuinkoepel noordelijk van hoofdgebouw

TUINKOEPEL ten noorden van het hoofdgebouw. Onderkelderde wit gepleisterde tuinkoepel op rechthoekige grondslag, overkapt met een rieten tentdak met overstek, dat door een windvaan wordt bekroond, gelegen aan de noordzijde van de buitenplaats met de voorzijde naar het noorden gericht. Het bouwwerk is omgaand van een galerij voorzien, met ijzeren balustrade, bestaande uit het repeterende motief van een rechthoek waarin andreaskruisvormig regelwerk met rond het kruispunt een cirkel. De breedte van de galerij komt met het overstek van het dak overeen. De centraal aan de zuidzijde gelegen ingangsdeur, bestaande uit een dubbele deur met vensters met 4-ruitsindeling en halfrond bovenlicht met twee haakse diagonale roeden is te bereiken via een overluifelde toegangstrap van vijf treden. De dakranden van de luifel, die op slanke gedraaide pijlers steunt, is met een ornamentele band in 'chaletstijl' versierd. Ter weerszijden van de ingangsdeur een venster met 4-ruitsindeling. Noordgevel: twee dubbele deuren met vensters met 4-ruitsindeling. Oostgevel: een dubbele deur met vensters met 4-ruitsindeling. Westgevel: een aan de oostgevel identieke dubbele deur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409352
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vijversburg, tuinkoepel noordelijk van hoofdgebouw in Hurdegaryp

Vijversburg, hoofdgebouw

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
HOOFDGEBOUW. Onderkelderd twee verdiepingen hoog witgepleisterd hoofdgebouw op rechthoekige grondslag onder schilddak, aan voorzijde onderbr..

Vijversburg, tuin- en parkaanleg (Bos van Ypey)

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Vijversburg bevat nog een aantal elementen, die waarschijnlijk uit d..

Vijversburg, oostelijk bouwhuis

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
OOSTELIJK BOUWHUIS. Bouwhuis op bakstenen onderbouw met wit geschilderde houten gevels van brede planken in horizontaal verband, op langwerp..

Vijversburg, westelijk bouwhuis

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
WESTELIJK BOUWHUIS. Bouwhuis op bakstenen onderbouw met wit geschilderde houten gevels van brede planken in horizontaal verband, op langwerp..

Vijversburg, brug oostelijk van hoofdgebouw

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
BRUG ten oosten van het hoofdgebouw. Eenvoudige kettingbrug uit ca. 1900 met planken bodem op houten staanders met slanke ijzeren pijlers (w..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)