Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijversburg, westelijk bouwhuis in Hurdegaryp

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 10
9254DJ Hurdegaryp (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 19e eeuw 1900 19e eeuw


Beschrijving van Vijversburg, westelijk bouwhuis

WESTELIJK BOUWHUIS. Bouwhuis op bakstenen onderbouw met wit geschilderde houten gevels van brede planken in horizontaal verband, op langwerpig rechthoekige grondslag onder rieten schilddak met overstek, uit de 19e eeuw. Smalle ingangs(noord-)zijde: dubbele deur met aan weerszijden een rond venster met andreaskruisvormige roedenverdeling. Oostzijde: twee enkele deuren, drie grote en vier kleine ronde vensters met andreaskruisvormige roedenverdeling. Westzijde: vier grote vensters en een klein venster met andreaskruisvormige roedenverdeling. In de zuidelijke ruimte van het bouwhuis is een 19e-eeuwse timmerloods gevestigd. Het bouwhuis vormt het iets langere pendant van het met de lange zijde ernaast gelegen oostelijk bouwhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409344
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vijversburg, westelijk bouwhuis in Hurdegaryp

Vijversburg, hoofdgebouw

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
HOOFDGEBOUW. Onderkelderd twee verdiepingen hoog witgepleisterd hoofdgebouw op rechthoekige grondslag onder schilddak, aan voorzijde onderbr..

Vijversburg, tuin- en parkaanleg (Bos van Ypey)

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Vijversburg bevat nog een aantal elementen, die waarschijnlijk uit d..

Vijversburg, oostelijk bouwhuis

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
OOSTELIJK BOUWHUIS. Bouwhuis op bakstenen onderbouw met wit geschilderde houten gevels van brede planken in horizontaal verband, op langwerp..

Vijversburg, brug oostelijk van hoofdgebouw

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
BRUG ten oosten van het hoofdgebouw. Eenvoudige kettingbrug uit ca. 1900 met planken bodem op houten staanders met slanke ijzeren pijlers (w..

Vijversburg, kettingbrug zuidelijk van bouwhuizen

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
KETTINGBRUG ten zuiden van de bouwhuizen. Eenvoudige kettingbrug uit ca. 1900 met planken bodem op houten staanders met balustrades van twee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)