Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijversburg, hoofdgebouw in Hurdegaryp

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 10
9254DJ Hurdegaryp (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1725 1844 (verb.) 1894 (verb.) 1725 ca. 1725 1844 (verb.) 1894 (verb.)


Beschrijving van Vijversburg, hoofdgebouw

HOOFDGEBOUW. Onderkelderd twee verdiepingen hoog witgepleisterd hoofdgebouw op rechthoekige grondslag onder schilddak, aan voorzijde onderbroken door een opbouw, verdeeld in een voor- en achterhuis, wellicht deels op fundamenten en met muurwerk uit de 18e eeuw, maar grotendeels daterend uit 1844-1845, met enkele laat 19e-eeuwse toevoegingen. Voor(noord-)gevel in drie traveeën geleed, met een boven het dakvlak uitspringende met een tympaan bekroonde middenrisaliet, waarin horloge. Op beganegrond-niveau centraal de ingangspartij, bestaande uit een dubbele houten deur met panelen met bovenlicht met andreaskruisvormige roedenverdeling; aan bovenzijde door een kroonlijst afgesloten met aan weerszijden een gecanneleerde pilaster op hardstenen voetstuk. Aan weerszijden vier (gewijzigde) schuifvensters met 2-ruitsindeling. De voorgevel wordt aan bovenzijde door een kroonlijst afgesloten met simaaslijst en ornamentele paarsgewijs aangebrachte gootklossen. Op eerste-verdieping-niveau aan middenrisaliet drie dubbele openslaande deuren met vensters met 6-ruitsindeling met halfrond bovenlicht waarin smeedijzeren ornamentstuk; ervoor een balkon met smeedijzeren balustrade in rechte vakken waarin afwisselend andreaskruisvormig regelwerk en regelwerk in een patroon van voluutvormige krullen. Tussen de getoogde openingen en op de hoeken gekorniste pilasters. Onder het tympaan is de naam Vijversburg aangebracht. Oostgevel: niveau voorhuis; op beganegrond-niveau twee vensters als beganegrond-niveau voorgevel. Niveau achterhuis: op beganegrond-niveau twee schuifvensters met 4-ruitsindeling; op eerste-verdieping-niveau twee vensters met 6-ruitsindeling. Westgevel: niveau voorhuis; op beganegrond-niveau een venster als op beganegrond-niveau voorgevel. Niveau achterhuis: op beganegrond-niveau drie schuifvensters met 4-ruitsindeling; op eerste-verdieping-niveau vier schuifvensters met 6-ruitsindeling. Zuidgevel: aangebracht in ca. 1895, met iets vooruitspringende middenrisaliet waarin centraal op de verdieping gelegen een dubbele deur met 2-ruitsindeling. Ervoor een balkon met balustervormige balustrades, gedragen door twee pijlers met entasis en voorzien van ionische kapitelen. De middentravee wordt aan de bovenzijde door een tympaan bekroond, waarin krulwerk in reliëf en centraal gelegen een horloge. Ter weerszijden van de ingang een gedecoreerde nis met vrijstaande sculptuur, voorstellende een staande vrouwenfiguur met in hand een druiventros (rechts) en bloementwijg (links). Aan de westgevel een gedenkplakette met de datum van de eerste steenlegging van het huis (1844) en tekst: "gelegd door Age Looxma IJpeij 10 jaren" en met het verbouwingsjaar 1894. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409341
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Groot Vijversburg
Villa Vijversburg
Villa Vijversburg
Type Historisch cultuur- en natuurpark
Locatie Zwartewegsend, Nederland
Oppervlakte 15 ha.
Opening 18e eeuw
Beheerder Stichting Op Toutenburg
Bezoekers 100.000 per jaar
Status rijksmonument

Groot Vijversburg is een historisch landgoed in de Nederlandse gemeente Tietjerksteradeel, gelegen ten zuiden van de rijksweg N355 ter hoogte van Zwartewegsend (nabij het dorp Tietjerk). Het bestaat uit een publiek toegankelijk park (ook bekend als het Bos van Ypey) rondom de villa Vijversburg en een (aan de noordzijde van de rijksweg gelegen) overtuin. Het landgoed (inclusief een bijbehorende woningcomplex aan de oostzijde) wordt beheerd door de stichting Op Toutenburg.

Wetenswaardigheden

Kunstwerk De kelk
  • Het park bestaat uit slingervijvers en -paden, een boomgaard, twee bruggen, een uitzichtsheuvel, een eiland, parkbos en een weiland met ooievaarsnest.
  • Het park bevat beeldende kunst. In de overtuin staat het kunstwerk de Kelk van Rudi van de Wint.
  • Het terrein bevat een kluizenaarshut, een oranjerie, een theekoepel, een tuinhuis met grot, een volière, een rotstuin en een kruidentuin.
  • Op het terrein zijn enkele wandelroutes en een natuurpad uitgezet. Daarnaast zullen er, vooral na uitbreiding, tentoonstellingen, muziekuitvoeringen, openlucht-kerkdiensten en excursies plaatsvinden.
  • In 2014 is begonnen met een grote uitbreiding van het park (naar 30 ha.), onder andere met een bezoekerscentrum naar ontwerp van Junya Ishigami en Studio MAKS, en een extra entree vanuit recreatiegebied De Groene Ster

Historie

Woningcomplex Toutenburg

De villa Vijversburg met het omliggend park is aangelegd sedert 1844 door de arts Nicolaas Ypey (parknaam: Bos van Ypey). Zijn echtgenote Baudina Looxma was enig kind van de eigenaar van het landgoed, de koopman Age Looxma. Tevens werd in 1850 de oostelijk gelegen bouwval slot Toutenburg aangekocht en afgebroken. Na het overlijden in 1892 van hun enige en ongehuwde zoon (Age Looxma Ypey) werd bij zijn testament ('tot aandenken aan mijne moeder') de Stichting Op Toutenburg opgericht om het park en de villa te beheren. Op de plek van het voormalige slot werd een gasthuis gebouwd ten behoeve van behoeftige mensen uit de regio.

Trivia

WLANL - mwibawa - Kabinet Looxma Ypey.jpg

In het keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden is de grote collectie Aziatisch porselein van de familie tentoongesteld. De collectie is destijds gelegateerd aan de provincie Friesland. De eigen zaal in het museum heet: Looxma Ypey kabinet.

Zie ook

Lijst van rijksmonumenten in Tietjerk

Externe linksMonumenten in de buurt van Vijversburg, hoofdgebouw in Hurdegaryp

Vijversburg, tuin- en parkaanleg (Bos van Ypey)

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Vijversburg bevat nog een aantal elementen, die waarschijnlijk uit d..

Vijversburg, oostelijk bouwhuis

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
OOSTELIJK BOUWHUIS. Bouwhuis op bakstenen onderbouw met wit geschilderde houten gevels van brede planken in horizontaal verband, op langwerp..

Vijversburg, westelijk bouwhuis

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
WESTELIJK BOUWHUIS. Bouwhuis op bakstenen onderbouw met wit geschilderde houten gevels van brede planken in horizontaal verband, op langwerp..

Vijversburg, brug oostelijk van hoofdgebouw

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
BRUG ten oosten van het hoofdgebouw. Eenvoudige kettingbrug uit ca. 1900 met planken bodem op houten staanders met slanke ijzeren pijlers (w..

Vijversburg, kettingbrug zuidelijk van bouwhuizen

Rijksstraatweg 10
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
KETTINGBRUG ten zuiden van de bouwhuizen. Eenvoudige kettingbrug uit ca. 1900 met planken bodem op houten staanders met balustrades van twee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)