Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zeeduin: dienstwoning in Oostkapelle

Woonhuis

Dunoweg 10
4356EK Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Zeeduin: dienstwoning

De DIENSTWONING ligt aan de oostzijde van de oprijlaan, pal tegenover de hertenkamp en ten zuiden van het hoofdgebouw. Ten oosten van de dienstwoning ligt een kleine boomgaard, terwijl de verdere directe omgeving door grasland en lage begroeiing wordt ingenomen. Direct voor de woning ligt een klein bloemenperk in de vorm van een halve maan. De 19e-eeuwse dienstwoning wordt gevormd door twee aaneen gebouwde onderdelen, het geheel op een T-vormige plattegrond, en bestaand uit een begane grond en een lage kapverdieping met rode, pannen gedekte schilddaken. De drie-assige voorgevel met grijs geschilderde plint is gestuct en voorzien van een blokpatroon. De toegangsdeur is centraal geplaatst en voorzien van een bovenlicht met ruitmotief; ter weerszijden van de deur zijn 9-ruitsschuifvensters met luiken aangebracht. Boven deze twee vensters en de deur zijn hanekammen aanwezig en boven de omlopende, eenvoudige lijst is in het midden een dakkapel geplaatst. Op de nokuiteinden van het schilddak staan twee eenvoudige schoorstenen. Het voorste deel van de linker zijgevel in schoon metselwerk heeft twee vierkante kleine vensters aan de voorzijde; in de kapverdieping is een eenvoudige dakkapel geplaatst. Het achterste gedeelte van de linker zijgevel is modern en in rode baksteen opgetrokken; dit gedeelte heeft een toegangsdeur, twee houten, geschilderde deuren voor een berging en een WC-raampje met een bakstenen, gemetseld kruis. Aan de achterzijde zijn de gevels van de dienstwoning in meer recente jaren gewijzigd, danwel aangebouwd en voorzien van in stijl aangepaste openslaande deuren. De in baksteen uitgevoerde gevel aan de rechterzijde heeft slechts een vierkant, klein venster en een eenvoudige dakkapel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409340
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zeeduin: dienstwoning in Oostkapelle

Zeeduin: hertenverblijf

Dunoweg 10
Oostkapelle (Gemeente Veere)
De vroeger met palen en draad omheinde hertenkamp met het HERTENVERBLIJF is aan de zuidwestzijde van het hoofdgebouw gelegen, op een graslan..

Zeeduin: hoofdgebouw

Dunoweg 12
Oostkapelle (Gemeente Veere)
HOOFDGEBOUW, Huis ZEEDUIN, een thans wit geschilderd gebouw op rechthoekige plattegrond en bestaande uit begane grond, verdieping en kapverd..

Zeeduin: aanleg van de historisch buitenplaats

Dunoweg 12
Oostkapelle (Gemeente Veere)
De AANLEG VAN DE HISTORISCHE BUITENPLAATS heeft een veelhoekige en onregelmatige vorm. De buitenplaats ligt aan weerszijden van de Dunoweg, ..

Zeeduin: oranjerie

Dunoweg 12
Oostkapelle (Gemeente Veere)
De ORANJERIE ligt ten zuidwesten van het hoofdgebouw, evenwijdig aan en ten westen van de oprijlaan, even ten noorden van de hertenkamp. Tus..

Zeeduin: voormalige koetshuis

Dunoweg 14
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Het voormalige KOETSHUIS is ten noordwesten van het hoofdgebouw gesitueerd en ligt in de meest noordelijke hoek van de buitenplaats, waar de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)