Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zeeduin: oranjerie in Oostkapelle

Tuin Park Landgoed

Dunoweg 12
4356EK Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: laat 19e eeuw


Beschrijving van Zeeduin: oranjerie

De ORANJERIE ligt ten zuidwesten van het hoofdgebouw, evenwijdig aan en ten westen van de oprijlaan, even ten noorden van de hertenkamp. Tussen de oranjerie en de oprijlaan loopt een smal en recht klinkerpad, dat naar de entree leidt. Verder is de oranjerie grosso modo tussen twee boomgaarden in gesitueerd, een in het westen en een in het oosten. De oranjerie is een rechthoekig bakstenen gebouw met schilddak waarop rode leien liggen. Dit laat 19e-eeuwse bakstenen gebouw heeft een rechthoekige plattegrond. Aan de voorzijde is een glazen dakluik aangebracht. Oorspronkelijk waren er drie dakluiken, maar in de jaren '50 van deze eeuw zijn twee dakluiken verwijderd. De voorgevel was tot in de jaren '50 ingedeeld met bogen. Deze gevel ligt op het oosten en is door middel van bakstenen pilasters in drie├źn verdeeld. De middelste en smalste travee bevat twee openslaande deuren met bovenlichten, terwijl de zijtraveeen identiek zijn ingedeeld. Boven de bovenlichten en slechts onderbroken door de bakstenen pilasters, is over de gehele gevelbreedte in een verdiept liggend veld, waarboven een eenvoudige (en rondlopende) gootlijst de gevel afsluit. De vloer in de oranjerie bestaat uit vierkante zwart-wit tegels die samen in de vorm van een rechthoek een doorlopend meandermotief vormen. De binnen deze rechthoek gelegde tegels zijn achtzijdig en bestaan uit afwisselende banen grijze en zwarte tegels met een geel bloemmotief. Aan de binnenzijde is de achtermuur nagenoeg geheel bedekt met stukken boombast; aldus wordt een grillig natuurlijk effect gesorteerd. De linker- en rechterzijgevel zijn ingedeeld door een verdiept liggend veld, waarin een breed venster is aangebracht. Dit brede venster is door drie houten, wit geschilderde kolommetjes in vier vakken verdeeld, terwijl een dunne staafroedenverdeling kleine ruitjes vat. Het venster is aan boven- en onderzijde voorzien van rollagen. Het verdiept liggende gevelveld wordt afgesloten door een tandlijst en geflankeerd door bakstenen hoekpilasters, waarin aan de bovenkant een diamantkop is aangebracht. De blinde achtergevel is door de iets uitgemetselde schoorsteen in twee gelijke velden verdeeld die, net als de zijgevels, verdiept liggen en door een houten gootlijst zijn afgesloten. In elk veld is een klein halfrond stalraam uitgespaard. Hoekpilasters sluiten de achtergevel ter weerszijden af. In het midden van de achtergevel is een metselmoet in de vorm van een zadeldak zichtbaar dat het hoogste punt heeft op de schoorsteen. Verder zijn nog vijf inkassingsgaten van balken zichtbaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409338
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zeeduin: oranjerie in Oostkapelle

Zeeduin: hoofdgebouw

Dunoweg 12
Oostkapelle (Gemeente Veere)
HOOFDGEBOUW, Huis ZEEDUIN, een thans wit geschilderd gebouw op rechthoekige plattegrond en bestaande uit begane grond, verdieping en kapverd..

Zeeduin: aanleg van de historisch buitenplaats

Dunoweg 12
Oostkapelle (Gemeente Veere)
De AANLEG VAN DE HISTORISCHE BUITENPLAATS heeft een veelhoekige en onregelmatige vorm. De buitenplaats ligt aan weerszijden van de Dunoweg, ..

Zeeduin: hertenverblijf

Dunoweg 10
Oostkapelle (Gemeente Veere)
De vroeger met palen en draad omheinde hertenkamp met het HERTENVERBLIJF is aan de zuidwestzijde van het hoofdgebouw gelegen, op een graslan..

Zeeduin: dienstwoning

Dunoweg 10
Oostkapelle (Gemeente Veere)
De DIENSTWONING ligt aan de oostzijde van de oprijlaan, pal tegenover de hertenkamp en ten zuiden van het hoofdgebouw. Ten oosten van de die..

Zeeduin: voormalige koetshuis

Dunoweg 14
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Het voormalige KOETSHUIS is ten noordwesten van het hoofdgebouw gesitueerd en ligt in de meest noordelijke hoek van de buitenplaats, waar de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zeeduin: oranjerie in Oostkapelle

Foto's (1)