Zeeduin: hertenverblijf in Oostkapelle

Dunoweg 10
4356EK Oostkapelle (gemeente Veere)

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw

Beschrijving van Zeeduin: hertenverblijf

De vroeger met palen en draad omheinde hertenkamp met het HERTENVERBLIJF is aan de zuidwestzijde van het hoofdgebouw gelegen, op een graslandje dat ten dele wordt omzoomd door bomen. Ten oosten van het hertenverblijf, aan de andere zijde van de oprijlaan, ligt de dienstwoning. Aan de noordzijde van het hertenverblijf zijn nog begroeide resten van een "rotspartij" en een grillig gevormde ondiepte in het terrein waarneembaar. Deze "rotspartij" bestaat uit gaas en cementpleister en is begroeid met diverse wilde planten. Aan de zijde van de vijver geven enkele houten palen de grens van de vroegere hertenkamp aan. Het hertenverblijf is een eenvoudig houten bouwwerk en bestaat uit een schuilplaats voor herten met daarboven een hooizolder. In 1988-1989 is dit bouwwerk gereconstrueerd naar het vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19e eeuw daterende oorspronkelijke hertenverblijf. Het is een rechthoekig (scheluw) gebouw onder een overstekend rieten zadeldak met nokvorst. Vier onbewerkte iepehouten stammen, als hoekstijlen op betonnen poeren geplaatst en onderling door horizontale stammen tot aan de hoogte van de zolderverdieping en de dakvoet met elkaar verbonden, vormen tesamen met de verticale onbewerkte twee tussenstijlen, de hoofdconstructie van het hertenverblijf. Tussen deze constructieve delen bevinden zich drie travee├źn, die zijn gedicht met aangesmeerd cement. Aan een eenvoudige vurehouten raamwerk van stammen dat aan de binnenzijde tegen de constructie van stammen is aangebracht, waren rietmatten bevestigd, maar die liggen nu op de grond. Deze waren ter hoogte van de verdieping aan de buitenzijde voorzien van een ruwe afwerkingslaag in cementpleister. De onderbouw is gedicht met gepotdekselde planken; aan een der lange zijden is een doorgang gelaten voor de herten. Via een luik aan een der korte buitenzijden is de hooizolder bereikbaar. Grillig gevormde takken zijn ter verfraaiing en als uiting van romantisme en landelijkheid tegen de gepleisterde buitenwanden gespijkerd. De gepleisterde, grijze gevels zijn bovendien spaarzaam in dodekop kleur geschilderd; in een spattechniek is over deze laag ultramarijn aangebracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)