Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zeeduin: hertenverblijf in Oostkapelle

Tuin Park Landgoed

Dunoweg 10
4356EK Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Zeeduin: hertenverblijf

De vroeger met palen en draad omheinde hertenkamp met het HERTENVERBLIJF is aan de zuidwestzijde van het hoofdgebouw gelegen, op een graslandje dat ten dele wordt omzoomd door bomen. Ten oosten van het hertenverblijf, aan de andere zijde van de oprijlaan, ligt de dienstwoning. Aan de noordzijde van het hertenverblijf zijn nog begroeide resten van een "rotspartij" en een grillig gevormde ondiepte in het terrein waarneembaar. Deze "rotspartij" bestaat uit gaas en cementpleister en is begroeid met diverse wilde planten. Aan de zijde van de vijver geven enkele houten palen de grens van de vroegere hertenkamp aan. Het hertenverblijf is een eenvoudig houten bouwwerk en bestaat uit een schuilplaats voor herten met daarboven een hooizolder. In 1988-1989 is dit bouwwerk gereconstrueerd naar het vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19e eeuw daterende oorspronkelijke hertenverblijf. Het is een rechthoekig (scheluw) gebouw onder een overstekend rieten zadeldak met nokvorst. Vier onbewerkte iepehouten stammen, als hoekstijlen op betonnen poeren geplaatst en onderling door horizontale stammen tot aan de hoogte van de zolderverdieping en de dakvoet met elkaar verbonden, vormen tesamen met de verticale onbewerkte twee tussenstijlen, de hoofdconstructie van het hertenverblijf. Tussen deze constructieve delen bevinden zich drie travee├źn, die zijn gedicht met aangesmeerd cement. Aan een eenvoudige vurehouten raamwerk van stammen dat aan de binnenzijde tegen de constructie van stammen is aangebracht, waren rietmatten bevestigd, maar die liggen nu op de grond. Deze waren ter hoogte van de verdieping aan de buitenzijde voorzien van een ruwe afwerkingslaag in cementpleister. De onderbouw is gedicht met gepotdekselde planken; aan een der lange zijden is een doorgang gelaten voor de herten. Via een luik aan een der korte buitenzijden is de hooizolder bereikbaar. Grillig gevormde takken zijn ter verfraaiing en als uiting van romantisme en landelijkheid tegen de gepleisterde buitenwanden gespijkerd. De gepleisterde, grijze gevels zijn bovendien spaarzaam in dodekop kleur geschilderd; in een spattechniek is over deze laag ultramarijn aangebracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409337
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zeeduin: hertenverblijf in Oostkapelle

Zeeduin: dienstwoning

Dunoweg 10
Oostkapelle (Gemeente Veere)
De DIENSTWONING ligt aan de oostzijde van de oprijlaan, pal tegenover de hertenkamp en ten zuiden van het hoofdgebouw. Ten oosten van de die..

Zeeduin: hoofdgebouw

Dunoweg 12
Oostkapelle (Gemeente Veere)
HOOFDGEBOUW, Huis ZEEDUIN, een thans wit geschilderd gebouw op rechthoekige plattegrond en bestaande uit begane grond, verdieping en kapverd..

Zeeduin: aanleg van de historisch buitenplaats

Dunoweg 12
Oostkapelle (Gemeente Veere)
De AANLEG VAN DE HISTORISCHE BUITENPLAATS heeft een veelhoekige en onregelmatige vorm. De buitenplaats ligt aan weerszijden van de Dunoweg, ..

Zeeduin: oranjerie

Dunoweg 12
Oostkapelle (Gemeente Veere)
De ORANJERIE ligt ten zuidwesten van het hoofdgebouw, evenwijdig aan en ten westen van de oprijlaan, even ten noorden van de hertenkamp. Tus..

Zeeduin: voormalige koetshuis

Dunoweg 14
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Het voormalige KOETSHUIS is ten noordwesten van het hoofdgebouw gesitueerd en ligt in de meest noordelijke hoek van de buitenplaats, waar de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)