Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zeeduin: toegangshek in Oostkapelle

Tuin Park Landgoed

Noordweg 31
4356EB Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: midden 18e eeuw


Beschrijving van Zeeduin: toegangshek

Het TOEGANGSHEK (aan de Noordweg) van de buitenplaats ligt aan de noordzijde van de weg van Oostkapelle naar Serooskerke, ca. 50 meter buiten de bebouwde kom van Oostkapelle. Het hek is afkomstig van het voormalig Hof Duyno. Het toegangshek bestaat uit twee hardstenen hekpijlers met eenvoudig basement, architraaf, fries en kroonlijst. De pijlers hebben inspringende hoeken en zijn bekroond door twee ellipsvormige natuurstenen siervazen met deksel op rechthoekig voetstuk. De voor- en achterzijden van de pijlers zijn behandeld als vlakke verdiepte panelen met een geprofileerde omlijsting, aan onder- en bovenzijde voorzien van rocaillemotieven. De zijkanten van de pijlers hebben een rusticamotief. Het lijstwerk van de dekplaten is beschadigd, met name dat van de rechterpijler, dat ernstig is beschadigd. Van het oorspronkelijke hekwerk resteren, behalve een roestig restant aan de binnenzijde van de linkerpijler, alleen de vaste, smeedijzeren zijhekken, waarvan de spijlen aan de bovenkant door voluutvormige, smeedijzeren onderdelen met elkaar zijn verbonden. Aan de zijkanten wordt het hekwerk afgesloten door een open smeedijzeren raamwerk waarin spijlen en diverse siermotieven, terwijl dit raamwerk wordt bekroond door een accoladevormige afsluiting. In het fries van de linker en de rechter pijler is aan de wegzijde "Zee" en resp. "duin" uitgehakt, terwijl aan de achterkant resp. "THOF" en "DUYNO" leesbaar is. Het hek dateert uit het midden van de 18e eeuw. De oprijlaan maakt direct na het hek een scherpe bocht naar rechts, om vervolgens naar het hoofdgebouw te leiden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 409336
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zeeduin: toegangshek in Oostkapelle

d'Arke

Noordweg 2
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Korenmolen; ronde bakstenen bovenkruier met stelling. 1858.

Groot Middenhof

Noordweg 39
Oostkapelle (Gemeente Veere)
"Groot Middenhof" Boerderij. Losstaand woonhuis met pannen dak. Gootlijst met fries. Dakkapel met sieromlijsting. Schuifvensters met paneell..

Klein Middenhof

Noordweg 54
Oostkapelle (Gemeente Veere)
"Klein Middenhof". Boerderij. Vrijstaand bakstenen woonhuis met gepleisterde topgevel en aangebouwd bakhuis onder lessenaarsdak. Pannen zade..

Overduin: hoofdgebouw

Dunoweg 2
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Overduin). Centraal in de aanleg staat een blokvormig witgepleisterd huis gebouwd in neoclassicistische stijl i..

Overduin: historische tuin- en parkaanleg

Dunoweg 2
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Overduin. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde a..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)