H.H. Ewalden-kerk in Druten

Hogestraat 2

Architect: P.J.H. Cuypers

(1 recensie)

Beschrijving van H.H. Ewalden-kerk

In 1874 naar ontwerp van architect P.J.H. Cuypers gebouwde basilikale driebeukige KERK onder met leien gedekt zadeldak. De in neogotische stijl gebouwde kerk bezit een vijf travee├źn lang middenschip, een transept, twee traveeen diep koor en een vijfzijdige koorsluiting; naast de aangebouwde toren, de middenbeuk, de transept-armen en het koor zijn zijbeukkapellen aangebracht; in de middenbeuk en het koor een houten tongewelf, in de zijbeuken en de kapellen, een stenen kruisgewelf; de vensters van de lichtbeuk bevinden zich tussen de schippijlers; de zijbeuken kennen dwarskappen boven topgevels; op de viering een open klokkentorentje met spits; in de koorvensters, de transeptvensters en de kleinere bijvensters zijn glas-in-lood ramen van F. Nicolas uit Roermond geplaatst. Het neobarokke orgel dateert uit 1842 en is vervaardigd door F.C. Smits uit Reek; het orgelbalkon, met snijwerk uit de jaren 1847/1848 is afkomstig uit de R.K. Kerk van Oyen. De uit 1874 daterende neogotische H.H. Ewalden-kerk is van architectuur- en cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

H.H. Ewalden-kerk
4
Recensie door: ()
De Ewalden kerk is een kruisbasiliek in neogotische stijl. Het middengedeelte is in hout overkapt en de zijbeuken zijn in steen opgetrokken. De architect was dr. Pierre Cuypers, een bekend vertegenwoordiger van de neogotiek. Het ontwerp van de kerk toont Cuypers voorliefde voor kleine puntige accenten: hoektorens, pinakels en dakkapellen. De naam van de kerk verwijst naar de heilige Ewalden, twee priesters die in het begin van de zevende eeuw in Engeland zijn geboren. bron: http://www.druten.nl/