Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning in Assen

Woonhuis

Stationsstraat 28
9401KX Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Dienstwoning

DIENSTWONING. Deels onderkelderde witgepleisterde dienstwoning uit ca. 1910 op T-vormige grondslag, onder met rode pannen gedekt zadeldak met wolfeinden. Aan de zuidzijde bevindt zich een rechthoekige aanbouw onder een plat dak van recentere datum. Voor(noord-)zijde: centraal gelegen ingangspartij, bestaande uit een paneeldeur met getoogd 8-ruits venster en getoogd 16-ruits bovenlicht, die wordt voorafgegaan door een bordes van 2 treden met gele klinkers. Het bordes is van een overkapping voorzien, die in feite een voortzetting is van het dakschild aan deze zijde. De overkapping rust op een houten pijler. Direct rechts van de ingangspartij springt de gevel een stuk naar voren. In dit vooruitspringende gevelstuk beganegronds een schuifvenster met getoogd 8-ruits bovenlicht. Links van de ingangspartij een dubbel schuifvenster met getoogd 28-ruits bovenlicht. Rechts van de ingangspartij twee dubbele schuifvensters met getoogd 28-ruits bovenlicht. Op de eerste verdieping links een dubbel 18-ruits dakkapel en rechts een dubbel schuifvenster met 28-ruits bovenlicht. Rechter zijgevel: twee dubbele schuifvensters met getoogd 28-ruits bovenlicht met 28-ruits indeling. Deze gevel wordt in het midden door een uitgebouwde schoorsteen doorbroken. Linker zijgevel: aan de rechter zijde op de beganegrond en eerste verdieping een dubbel schuifvenster met getoogd bovenlicht met 28- ruitsindeling. Aan de linker zijde, alwaar de gevel onder een rechte hoek een stuk terug springt, op souterrain-niveau een 15-ruitsvenster en op de beganegrond een dubbel schuifvenster waarvan het bovenlicht recent is aangebracht. Op de beganegrond zijn de vensters aan deze drie gevels van luiken voorzien die met een rode zandloper op een wit fond en een groene rand zijn beschilderd. Ter hoogte van de bovendorpels van deze vensters, die door een bakstenen strek wordt bekroond, is aan deze gevels een bakstenen kordonlijst aangebracht. Aan de achterzijde is de woning links van een dubbele getoogde terrasdeur voorzien, met getoogde 2-ruitsvenster en een getoogd 28-ruits bovenlicht. Er voor een uitgebouwde open houten serre onder lessenaarsdak. Op de eerste verdieping een uitgebouwde dakkapel, die van later daum is en die geen monumentale waarde heeft. Dit geldt tevens voor de langwerpig rechthoekige aanbouw aan de rechter zijde van de achtergevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 408938
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning in Assen

Huize Ebbenerve

Stationsstraat 11
Assen
Inleiding Een van de grootste als WOONHUIS gebouwde panden in Assen is het in de jaren 1873-1875, in opdracht van de gepensioneerde kapitei..

Woonhuis in eclectische stijl met neo-renaissancekenmerken

Oostersingel 25
Assen
Inleiding Het ca. 1885 gebouwde WOONHUIS (met erfscheiding) bezit de karakteristieken die zo typerend zijn voor de electische woonhuisarch..

Borneo

Oostersingel 19
Assen
Inleiding Het met de naam "Borneo" getooide hoekpand is in het eerste decennium van de twintigste eeuw gebouwd als WINKEL annex WOONHUIS i..

Overcingel

Oostersingel 27
Assen
HOOFDGEBOUW. Onderkelderd twee verdiepingen hoog ongepleisterd huis op rechthoekig symmetrisch grondplan onder een dubbel met pannen gedekt ..

Overcingel, schuur

Oostersingel 27
Assen
SCHUUR. Bakstenen schuur onder met grijze pannen gedekt wolfdak met uileborden en gevelmakelaars. Wellicht dateert de schuur, die oorspronke..

Kaart & Routeplanner