Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overcingel, Chinese koepel in Assen

Kasteel Buitenplaats

Oostersingel 27
9401JZ Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1820 (verm.) 1820 1820 (verm.)


Beschrijving van Overcingel, Chinese koepel

CHINESE KOEPEL. Open Chinese koepel op vijfzijdige grondslag onder door met pijnappelmotief bekroond rieten tentdak met vijf schilden, die naar onderen uitzwenken. Het dak steunt op vijf slanke ronde pijlers. De open vakken, die door deze pijlers worden geflankeerd, zijn, met uitzondering van de naar het huis gerichte open zijde, omgaand door regels in twee velden verdeeld; in het onderste veld een door diagonale stijlen samengesteld Andreaskruis. De bovenste velden ter weerszijden van de voorzijde zijn geheel open; in de achterste twee vakken zijn deze velden gevuld met een dubbel ruitvormig patroon van diagonale stijlen. Als zodanig vertoont de koepel veel stilistische overeenkomsten met de ontwerpen van Chinese koepels in Gijsbert van Laar's ontwerpboek Magazijn van Tuin-Sieraaden (1802). Wellicht werd de koepel omstreeks 1820 in de tuin geplaatst, toen in het tuingedeelte rond het huis een aanleg in landschapsstijl werd gerealiseerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 408933
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Overcingel
Het huis in de winter van 2006
Het huis in de winter van 2006
Locatie Oostersingel 27, Assen
Bouw gereed 1777
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 408929
Architect A.M. Sorg
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Overcingel is een 18e-eeuws landgoed in de Nederlandse stad Assen.

Geschiedenis

Johannes van Lier, ontvanger-generaal van Drenthe, bewoonde met zijn gezin het Ontvangershuis in het centrum van Assen. In 1777 liet hij door architect Abraham Martinus Sorg een nieuw herenhuis bouwen buiten het stadscentrum, aan de andere kant van de Oostersingel. Aan deze ligging dankt het landgoed haar naam Overcingel.

Herman Hubert van Lier, kleinzoon van de stichter, erfde het landgoed in 1823 samen met zijn broer Johannes Henricus Petrus en werd na diens overlijden in 1824 enig eigenaar. Hij liet door tuinarchitect Roodbaard de tuin herinrichten in de Engelse landschapsstijl. Notaris Hendrik van Lier erfde het huis van zijn vader in 1863. Hij was gehuwd met Jentien Carsten. Zij overleden kinderloos, waarna het huis in handen kwam van Hendrik Lels, de oudste zoon van Geesina Carsten, een nicht van Jentien.[1] Voor Hendrik werd bij Koninklijk Besluit in 1902 toestemming verkregen om de naam Van Lier Lels te voeren. Overcingel is nog steeds in handen van de familie Van Lier Lels.

Het tegenwoordige landgoed is circa 5 hectare groot, oorspronkelijk was het veel groter. In de 19e eeuw strekte het landgoed zich uit van de Rolderstraat tot aan het Oosterhoutje. Onder andere door de aanleg van het spoor, de Stationsstraat en het oude gebouw van het Wilhelmina Ziekenhuis werden delen van het landgoed afgeknabbeld.

Monumenten

Het huis, het toegangshek, de schuur (voormalig koetshuis), een zonnewijzer en de Chinese koepel in de tuin, zijn alle rijksmonumenten. Het landgoed zelf werd in 1990 door ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij aangewezen als natuurmonument. De tuin is tegen betaling te bezoeken.

Zie ook

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Overcingel, Chinese koepel in Assen

Overcingel

Oostersingel 27
Assen
HOOFDGEBOUW. Onderkelderd twee verdiepingen hoog ongepleisterd huis op rechthoekig symmetrisch grondplan onder een dubbel met pannen gedekt ..

Overcingel, schuur

Oostersingel 27
Assen
SCHUUR. Bakstenen schuur onder met grijze pannen gedekt wolfdak met uileborden en gevelmakelaars. Wellicht dateert de schuur, die oorspronke..

Overcingel, toegangshek

Oostersingel 27
Assen
SMEEDIJZEREN HEKWERK MET TWEE INRIJHEKKEN. Aan de westzijde van de historische aanleg gelegen 19e-eeuws smeedijzeren hekwerk met twee inrijh..

Overcingel, heksenbol

Oostersingel 27
Assen
HEKSENBOL OP SMEEDIJZEREN VOET. Gespiegeld glazen bol op smeedijzeren voet uit ca. 1900. De voet is samengesteld uit drie staanders, die de ..

Overcingel, brugleuningen

Oostersingel 27
Assen
TWEE BRUGLEUNINGEN MET KETTINGEN. Twee 19e-eeuwse over een dwarssloot aan de westzijde van en loodrecht op de as van het 'grand canal' gepla..

Kaart & Routeplanner