Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overcingel, schuur in Assen

Kasteel Buitenplaats

Oostersingel 27
9401JZ Assen
Drenthe

Bouwjaar: voor 1809 1808 voor 1809


Beschrijving van Overcingel, schuur

SCHUUR. Bakstenen schuur onder met grijze pannen gedekt wolfdak met uileborden en gevelmakelaars. Wellicht dateert de schuur, die oorspronkelijk als boerderij en koetshuis werd gebruikt, uit de tijd van de bouw van het huis. De plattegrond van de schuur is weergegeven op de plattegrond van de stad Assen uit 1809 door P.A.C. van Buwama Aardenburg. Getuige een gedenksteen in de schuur onderging deze in 1868 een ingrijpende verbouwing, waarbij de schuur met het huidige wolfsdak werd overkapt en van een nieuwe deur- en vensterindeling werd voorzien. In de door een brede kroonlijst afgesloten westgevel aan de linkerzijde een dubbele deur met getoogd bovenlicht; rechts twee halfronde vensters met 22-ruitsindeling met in het veld van de halfronde bovenzijde een gebogen en twee diagonale roeden. Noordgevel: zes gietijzeren over de gehele gevelbreedte geplaatste roosvensters. Oostgevel: van links naar rechts: een deur, een halfrond venster op ooghoogte met een gebogen, een verticale en twee diagonale roeden, een deur als boven, een venster als boven, een dubbele houten deur. Zuidgevel: van links naar rechts: een halfrond venster met twee diagonale roeden, een rond venster met 4-ruitsindeling, een deur, twee halfronde vensters als boven, een deur als boven, drie getoogde vensters met 8-ruitsindeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 408931
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Overcingel
Het huis in de winter van 2006
Het huis in de winter van 2006
Locatie Oostersingel 27, Assen
Bouw gereed 1777
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 408929
Architect A.M. Sorg
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Overcingel is een 18e-eeuws landgoed in de Nederlandse stad Assen.

Geschiedenis

Johannes van Lier, ontvanger-generaal van Drenthe, bewoonde met zijn gezin het Ontvangershuis in het centrum van Assen. In 1777 liet hij door architect Abraham Martinus Sorg een nieuw herenhuis bouwen buiten het stadscentrum, aan de andere kant van de Oostersingel. Aan deze ligging dankt het landgoed haar naam Overcingel.

Herman Hubert van Lier, kleinzoon van de stichter, erfde het landgoed in 1823 samen met zijn broer Johannes Henricus Petrus en werd na diens overlijden in 1824 enig eigenaar. Hij liet door tuinarchitect Roodbaard de tuin herinrichten in de Engelse landschapsstijl. Notaris Hendrik van Lier erfde het huis van zijn vader in 1863. Hij was gehuwd met Jentien Carsten. Zij overleden kinderloos, waarna het huis in handen kwam van Hendrik Lels, de oudste zoon van Geesina Carsten, een nicht van Jentien.[1] Voor Hendrik werd bij Koninklijk Besluit in 1902 toestemming verkregen om de naam Van Lier Lels te voeren. Overcingel is nog steeds in handen van de familie Van Lier Lels.

Het tegenwoordige landgoed is circa 5 hectare groot, oorspronkelijk was het veel groter. In de 19e eeuw strekte het landgoed zich uit van de Rolderstraat tot aan het Oosterhoutje. Onder andere door de aanleg van het spoor, de Stationsstraat en het oude gebouw van het Wilhelmina Ziekenhuis werden delen van het landgoed afgeknabbeld.

Monumenten

Het huis, het toegangshek, de schuur (voormalig koetshuis), een zonnewijzer en de Chinese koepel in de tuin, zijn alle rijksmonumenten. Het landgoed zelf werd in 1990 door ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij aangewezen als natuurmonument. De tuin is tegen betaling te bezoeken.

Zie ook

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Overcingel, schuur in Assen

Overcingel

Oostersingel 27
Assen
HOOFDGEBOUW. Onderkelderd twee verdiepingen hoog ongepleisterd huis op rechthoekig symmetrisch grondplan onder een dubbel met pannen gedekt ..

Overcingel, toegangshek

Oostersingel 27
Assen
SMEEDIJZEREN HEKWERK MET TWEE INRIJHEKKEN. Aan de westzijde van de historische aanleg gelegen 19e-eeuws smeedijzeren hekwerk met twee inrijh..

Overcingel, Chinese koepel

Oostersingel 27
Assen
CHINESE KOEPEL. Open Chinese koepel op vijfzijdige grondslag onder door met pijnappelmotief bekroond rieten tentdak met vijf schilden, die n..

Overcingel, heksenbol

Oostersingel 27
Assen
HEKSENBOL OP SMEEDIJZEREN VOET. Gespiegeld glazen bol op smeedijzeren voet uit ca. 1900. De voet is samengesteld uit drie staanders, die de ..

Overcingel, brugleuningen

Oostersingel 27
Assen
TWEE BRUGLEUNINGEN MET KETTINGEN. Twee 19e-eeuwse over een dwarssloot aan de westzijde van en loodrecht op de as van het 'grand canal' gepla..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)