Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fogelsangh 17 Fogelsangh State, boswachterswoning in Veenklooster

Woonhuis

Kleasterwei 5
9297WR Veenklooster (gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Fogelsangh 17 Fogelsangh State, boswachterswoning

BOSWACHTERSWONING BIJ TOEGANGSBRUG, uit de 19e eeuw aan de buitenzijde van de westelijke arm van de gracht, witgepleisterd, op rechthoekig grondplan, deels onderkelderd, onder zadeldak met aan de voor(noord-)zijde een uitgebouwde middenrisaliet met alhier op beganegrond-niveau twee vensters met 6-ruitsindeling en op eerste verdieping-niveau een venster met 2-ruitsindeling waarvoor een klein houten balkon. Het middendeel is voorzien van een in de pleisterlaag aangebracht horizontaal lineair patroon. Aan beide zijden van de middenrisaliet een deur met venster met diagonale en rechte roedenverdeling waarboven een bovenlicht met diagonale roedenverdeling. In de topgevel van de middenrisaliet een driehoekig veld met 19de-eeuws houtsnijwerk in 'chaletstijl'. De voorgevel van de boswachterswoning is loodrecht op het gedeelte van de as van de Kleasterwei gelegen dat langs de westgracht van Fogelsangh State is gesitueerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 408924
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fogelsangh 17 Fogelsangh State, boswachterswoning in Veenklooster

Fogelsangh 08 Fogelsangh State, volière

Kleasterwei 1
Veenklooster (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
VOLIERE. Aan de zuidoosthoek van het zuidelijk bouwhuis geplaatste 19e-eeuwse voliere onder lessenaarsdak, met de voorzijde naar het oosten ..

Fogelsangh 10 Fogelsangh State, hermitage

Kleasterwei 1
Veenklooster (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
HERMITAGE. In het zuiden van de historische tuin- en parkaanleg gelegen hermitage uit de 19e eeuw, op rechthoekig grondplan, onder rieten za..

Fogelsangh 11 Fogelsangh State, theehuis

Kleasterwei 1
Veenklooster (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
THEEHUIS. In de ZW-hoek van de historische tuin- en parkaanleg op een hoge berg (de zogenaamde Modderberg) gelegen zes-zijdig houten 19e-eeu..

Fogelsangh 12 Fogelsangh State, hertenhuisje

Kleasterwei 1
Veenklooster (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
HERTENHUISJE. Aan de noordzijde van de in de historische parkaanleg gelegen Hertenkamp gesitueerd rustiek hertenhuisje, thans in ruineuze st..

Fogelsangh 13 Fogelsangh State, hekwerk rond hertenkamp

Kleasterwei 1
Veenklooster (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
HEKWERK ROND HERTENKAMP. Gietijzeren 19e-eeuws hekwerk van stijlen met horizontaal regelwerk, in de jaren '80 van deze eeuw deels hersteld e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)