Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fogelsangh 03 Fogelsangh State, noordelijk bouwhuis in Veenklooster

Kasteel Buitenplaats

Kleasterwei 1
9297WR Veenklooster (gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Friesland

Bouwjaar: 1783-'93 1872 (verb.) 1793 1783-'93 1872 (verb.)


Beschrijving van Fogelsangh 03 Fogelsangh State, noordelijk bouwhuis

NOORDELIJK BOUWHUIS, dat met zijn achtergevel evenals bij het zuidelijk bouwhuis op de rooilijn van de voorgevel van het hoofdgebouw gelegen is. Het wordt door een muur (waarin een doorgangsdeur) met het hoofdgebouw verbonden. Dit bouwhuis (waarin woning) vormt met het hoofdgebouw en het zuidelijk bouwhuis een historisch en architectonisch ensemble, dat iconologisch kenmerkend is voor de ordening van gebouwen in de kern van een 17e- of 18e-eeuwse buitenplaats. Het twee verdiepingen hoge bakstenen bouwhuis werd in het laatste decennium van de 18e eeuw gebouwd. Het is voorzien van een omgaand met blauwe Friese golfpannen gedekt schilddak uit 1872, dat toen ter vervanging van een hoger schilddak werd aangebracht. Voor(west-)gevel beganegrond-niveau is in vijf traveeën geleed met in het centrum een halfronde dubbele deur in rechthoekige omlijsting. Ter weerszijden twee laat 18e-eeuwse schuifvensters met 40-ruitsindeling en twee enkele deuren met halfrond bovenlicht met roedenverdeling in gebogen lijnen in een rechthoekig kozijn aan de buitenzijden. De centraal gelegen deurpartij is van een omlijsting van pilasters en een kroonlijst voorzien en wordt op eerste-verdieping-niveau bekroond door een deur met voluutvormig pleisterwerk ter weerszijden. Deur en omlijsting werden in 1872 aangebracht ter vervanging van een venster en een tympaan boven de centrale deurpartij. Ter weerszijden van de deur op eerste-verdieping-niveau vier lage schuifvensters met 6-ruitsindeling. Zuidgevel: in drie traveeen geleed met centraal geplaatst een deur met bovenlicht, identiek aan de deuren aan de buitenzijden van de voorgevel.Ter weerszijden twee schuifvensters met 9-ruitsindeling onder de wisseldorpel en een aan het bovenlicht van de deur identieke roedenverdeling boven de wisseldorpel. Op eerste-verdieping-niveau drie lage schuifvensters met 6-ruitsindeling. De voor- en zuidgevel van het noordelijk bouwhuis en de verbindingsmuur met het hoofdgebouw zijn voorzien van een gebouchardeerde 19e-eeuwse pleisterlaag. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 408910
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fogelsangh 03 Fogelsangh State, noordelijk bouwhuis in Veenklooster

Fogelsangh 08 Fogelsangh State, volière

Kleasterwei 1
Veenklooster (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
VOLIERE. Aan de zuidoosthoek van het zuidelijk bouwhuis geplaatste 19e-eeuwse voliere onder lessenaarsdak, met de voorzijde naar het oosten ..

Fogelsangh 10 Fogelsangh State, hermitage

Kleasterwei 1
Veenklooster (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
HERMITAGE. In het zuiden van de historische tuin- en parkaanleg gelegen hermitage uit de 19e eeuw, op rechthoekig grondplan, onder rieten za..

Fogelsangh 11 Fogelsangh State, theehuis

Kleasterwei 1
Veenklooster (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
THEEHUIS. In de ZW-hoek van de historische tuin- en parkaanleg op een hoge berg (de zogenaamde Modderberg) gelegen zes-zijdig houten 19e-eeu..

Fogelsangh 12 Fogelsangh State, hertenhuisje

Kleasterwei 1
Veenklooster (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
HERTENHUISJE. Aan de noordzijde van de in de historische parkaanleg gelegen Hertenkamp gesitueerd rustiek hertenhuisje, thans in ruineuze st..

Fogelsangh 13 Fogelsangh State, hekwerk rond hertenkamp

Kleasterwei 1
Veenklooster (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
HEKWERK ROND HERTENKAMP. Gietijzeren 19e-eeuws hekwerk van stijlen met horizontaal regelwerk, in de jaren '80 van deze eeuw deels hersteld e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)