Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude of Venemansmolen in Winterswijk

Molen

Venemansweg 7
7102ET Winterswijk
Gelderland

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Oude of Venemansmolen

Ver buiten de bebouwde kom en landschappelijk fraai gelegen in 1898 gebouwde achtkante stellingmolen op bakstenen voet en houten romp en kap, in het bezit van maalstenen, steenzolders, de molen- en de wiekenas en al hetgeen tot het gaande werk gerekend kan worden. De in 1898 gebouwde windkorenmolen bevat onderdelen van de in dat jaar in Zaandam gesloopte houten zaagmolen De Goede Hoop, bijgenaamd het Rasphuis, ook wel De Oude; op de baard van de molen in Winterswijk is deze naam met het jaartal 1898 vermeld; op de gietijzeren molenas staat de naam van de gieterij De Prins van Oranje met de aanduiding 1875 no. 95. Naast de molen bevinden zich drie jongere gekoppelde schuren en een silo. De achtkante bakstenen molenvoet is door lisenen verzwaard; de molen heeft twee dubbele inrijdeuren, zowel in de zijde die gericht is naar de weg als die naar het achterterrein; links boven de dubbele deuren twee strokendeuren, die vanuit de romp toegang gaven tot de thans verdwenen stelling; de vensters zijn voorzien van een 9-ruits roedenverdeling; het houten achtkant en de kap zijn met dakleer bekleed. De in 1898 gebouwde Venemansmolen is als korenmolen met de bakstenen voet, houten achtkant en kap, waarop de naam en het bouwjaar, alsmede het complete gaande werk, en bovendien zijn goed bewaarde hoofdvorm en detaillering en tenslotte zijn situering, van architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 408867
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Venemansmolen
Venemansmolen 2008
Venemansmolen 2008
Basisgegevens
Plaats Winterswijk
Bouwjaar 1898
Type stellingmolen met stenen onderbouw
Kenmerken achtkante bovenkruier
Vlucht 22,86 m
Functie korenmolen
Bestemming  malen van graan op vrijwillige basis
Restauraties  1997
Monumentnummer  408867
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Doorsnede
Doorsnede
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Venemansmolen of de Oude Molen is een korenmolen die in 1898 werd gebouwd aan de Venemansweg 7 te Winterswijk met onderdelen van de in Zaandam-Oost gesloopte houtzaagmolen De Goede Hoop. Vanaf 1997 heeft de molen de naam Venemansmolen gekregen. Het is een stellingmolen met een met dakleer gedekte houten achtkant voor het malen van graan. De stelling zit op 7,40 m boven de grond en heeft zogenaamde kraaienpoten.

De molen heeft 1 koppel maalstenen met 16der blauwe stenen van 140 cm in doorsnede en een regulateur. Daarnaast is er een door een dieselmotor aangedreven maalstoel en een vervoerbare maalstoel met een aparte motor voor het ter plaatse malen bij de boer.

In de molen staat een mengketel.

De uit 1997 stammende, gelaste roeden zijn 22,86 m lang. Ze zijn gemaakt door het molenmakersbedrijf Vaags. De binnenroede heeft nummer 15 en de buitenroede nummer 14. De wieken van de binnenroede zijn voorzien van Ten Have-kleppen en de buitenroede is oudhollands opgehekt. De van Busselneuzen zitten op alle vier de wieken.

De molen heeft een stutvang, bestaande uit vier stukken populierenhout en wordt bediend met een vangtrommel. Voor het luien (ophijsen) is er een sleepluiwerk. Om het bovenwiel zit voor het vangen een ijzeren band.

De doorboorde bovenas is van 1875 met nummer 955 en is gemaakt door de ijzergieterij de Prins van Oranje. De as is later doorboord, omdat dat nodig is voor de bediening van de Ten Have-kleppen. De bediening van de Ten Have-kleppen gebeurt met de ketting van het kettingwiel bij de staart en loopt via een tandheugel. De kap wordt gekruid met een Engels kruiwerk.

De molen werd van 1994 tot 1997 gerestaureerd. Hierbij werd de stenen onderbouw van boven enkele meters opgehoogd. Het opgehoogde deel loopt niet even schuin als het onderste gedeelte, maar is recht omhoog gemetseld, omdat anders de houten achtkant niet meer zou passen.

Dieselmotor

Naast de molen is in een apart gebouw een Ruston & Hornsby dieselmotor geplaatst, die verschillende werktuigen aandrijft, zoals een monarch bloemmolen, hamermolen, buil, wanmolen, schoningsmachine, trieur, koekenbreker en haverpitter voor het pellen van haver.

Overbrengingen

  • De overbrengingsverhouding is 1 : 6,88.
  • Het bovenwiel heeft 60 kammen en de bovenbonkelaar 27. De koningsspil draait hierdoor 2,03 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de staven, is 14 cm.
  • Het spoorwiel heeft 99 kammen en het steenspilrondsel 32 staven. Het steenspilrondsel draait hierdoor 3,09 keer sneller dan de koningsspil en 6,88 keer sneller dan de bovenas. De steek is 8 cm.

Eigenaren

  • 1898 - 1924: J.D. Venemans
  • 1924 - 1952: G. Venemans
  • 1952 - 1992: firma G. Venemans
  • 1992 tot heden: Stichting Venemansmolen

Externe link

  • Ronald Stenvert e.a., Venemansmolen in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 337

Fotogalerij

Externe link


Monumenten in de buurt van Oude of Venemansmolen in Winterswijk

Saksische schuur, baksteen met stijl en zegelwerk

Magnoliastraat 5
Winterswijk
Saksische schuur, baksteen met stijl en zegelwerk. Zadeldak en houten voorschot 18e eeuw?

Joodse begraafplaats

Misterweg 144
Winterswijk
Omschrijving onderdeel A Het terrein van de JOODSE BEGRAAFPLAATS wordt omgeven door een beukenhaag. Over de centrale lengteas wordt de begr..

Metaheerhuis en draaihek op de Joodse begraafplaats

Misterweg 144
Winterswijk
Omschrijving onderdeel B Het METAARHUISJE op rechthoekig grondplan telt één bouwlaag en is opgetrokken in grijze kalkzandsteen gemetseld i..

Watertoren

Misterweg 140
Winterswijk
Inleiding WATERTOREN gebouwd in 1926 door het bureau MABEG ten behoeve van de drinkwatervoorziening in Winterswijk. De vrijstaande, 36 mete..

Joodse begraafplaats

Spoorstraat 36
Winterswijk
Omschrijving De kleine Joodse BEGRAAFPLAATS is aan twee zijden door een in 1912 opgerichte betonnen muur omgeven, aan de zuidzijde door ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)