Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis in Raalte

Woonhuis

Herenstraat 1
8102CN Raalte
Overijssel

Bouwjaar: midden 19e eeuw (woonhuis) 1915 (winkelpui)


Beschrijving van Winkel-woonhuis

Winkel-woonhuis, in aanleg vermoedelijk daterend van omstreeks het midden van de 19e eeuw; winkelpui uit 1915. Traditioneel vormgegeven (voormalig) winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit bruinrode baksteen en gedekt door twee met blauwe pannen gedekte schilddaken met hoekschoorstenen en zakgoot. In het dakschild aan voorzijde twee dakkapellen met bewerkte windveren, in dat aan achterzijde een dakkapel met houten wangen; geprofileerde gootlijst; goot op klosjes; staafankers. De oorspronkelijk symmetrische voorgevel is in 1915 voorzien van een eenvoudige, maar verzorgd vormgegeven winkelpui, bestaande uit een hardstenen plint en een aan de bovenzijde onderverdeeld houten frame met deur en spiegelruiten aan weerszijden; het geheel is gevat in een uit geglazuurde baksteen opgemetselde omlijsting met in een der hardstenen koppen het jaartal 1915. Aan weerszijden hiervan liggen een respectievelijk twee lichtgetoogde achtruitsschuifvensters met 1 1/2-steens hanekammen. De vrijliggende linkerzijgevel heeft drie dito ramen met opgeklampte houten luiken. De achtergevel is symmetrisch ingedeeld door een opgeklampte deur met vierruits bovenlicht met aan weerszijden twee dito ramen met luiken. In het interieur zijn onder meer van belang de restanten (i.c. de bovenrand) van een houten winkelbetimmering (schappenkast?), bestaande uit een verkropte kroonlijst met tandlijst en Ionische voluutkapiteeltjes; in de woonkamer rechts van de winkelruimte de diepe vensterbanken met opgeklampte binnenluiken, het stucplafond, de gestucte stookplaats en de paneeldeuren; in een der andere ruimten de bedsteden- annex kastenwand; de paneeldeuren elders in het huis. Alles uit de bouwtijd, respectievelijk het begin van de 20e eeuw. Midden 19e-eeuws winkel-woonhuis met kenmerkende winkelpui uit 1915 van algemeen belang wegens -de verzorgde architectonische vormgeving -de waardevolle interieuronderdelen uit de bouwtijd en het begin van de 20e eeuw -de stedebouwkundig belangrijke ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 408811
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis in Raalte

Heilige Kruisverheffing

Kerkstraat 6
Raalte
H. Kruisverheffing, 1891-1892 door A. Tepe. Driebeukige bakstenen HALLENKERK met toren, sterk verwant aan Tepe's St. Nicolaaskerk te IJssels..

Octogonale kapel onder een achthoekig met leien gedekt tentdak met acht steekkapjes

Kerkstraat 6
Raalte
Omschrijving Octogonale KAPEL onder een achthoekig met leien gedekt tentdak met acht steekkapjes. De acht zijden worden door middel van ste..

Lijkenhuisjes

Kerkstraat 6
Raalte
Omschrijving In de zuidwestelijke en zuidoostelijke hoek twee identieke LIJKENHUISJES opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met ..

Pastorie met rechts een uitbouw die toegang biedt tot de sacristie

Kerkstraat 8
Raalte
Omschrijving PASTORIE met rechts (oost) een uitbouw die toegang biedt tot de sacristie. Het pand is over twee bouwlagen opgetrokken in rode..

Plaskerk, Nederlands Hervormde Kerk

de Plas 7
Raalte
N.H. Kerk. Eenbeukig laatgotisch gebouw. Het koor en het bredere schip zijn uitwendig grotendeels gepleisterd; het overwelfde koor (XV) heef..

Kaart & Routeplanner


Foto's (26)

Alle 26 foto's weergeven