Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerse Molen (Zeldenrust) in Nieuw Scheemda

Molen

Hamrikkerweg 18
9677ZA Nieuw Scheemda (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1862 1970 (rest.) 1983 (rest.)
Architect: Kamphuis Kamphuis 1862 Kamphuis


Beschrijving van Westerse Molen (Zeldenrust)

Windwatermolen 'De Westerse watermolen' Achtkante bovenkruier in 1862 op de fundamenten van een afgebrande voorganger uit 1798 gebouwd door molenmaker Kamphuis te Nieuwolda ter bemaling van de Westersche Molenpolder. Sinds 1878 fungeert de molen als hulpbemaler; eerst bij een in dat jaar geplaatst stoomgemaal en sedert 1967 ter ondersteuning van het gemaal Rodetil. In 1952 werd een nieuwe roede aangebracht, in 1954 een nieuwe vijzelbak met vijzel, in 1964 vond restauratie van het achtkant plaats en in 1970 een algehele restauratie. Mooi in open weidegebied op 1.25 km ten westen van het Buiten Nieuwe Diep gelegen watermolen. Bekleed houten achtkant op veldmuren met dubbele deuren en enkele lichtopeningen; beklede houten kap; twee zelfzwichtende roeden met stroomlijnneus; een roede met remkleppen; gevlucht van 21.80 m.; twee vijzels. Watermolen uit 1862 van waterstaatkundig belang voor de geschiedenis van de Groninger polderbemaling in het algemeen en voor die van de vroegere Westersche Molenpolder in het bijzonder; voorts van belang wegens de betrekkelijke uniciteit voor het Oldambt alsook wegens de mooie ligging in open weidegebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 408809
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Westerse Molen/Zeldenrust
De Westerse Molen in 2009
De Westerse Molen in 2009
Basisgegevens
Plaats Nieuw-Scheemda
Bouwjaar 1862
Type grondzeiler
Kenmerken Achtkante molen
Functie Poldermolen
Bestemming  Bemalen van de Westerse Molenpolder op vrijwillige basis.
Monumentnummer  408809
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Westerse Molen is een poldermolen ten westen van het dorp Nieuw-Scheemda in de provincie Groningen.

De molen werd in 1862 gebouwd nadat een voorganger was afgebrand. De molen bleef tot in de jaren zestig beroepsmatig in gebruik, tot begin jaren negentig was de molen een reservegemaal. De molen met twee vijzels is thans eigendom van de Molenstichting Oldambt. Alhoewel de baard van de molen de naam Zeldenrust vermeldt, wordt de molen over het algemeen aangeduid als de Westerse Molen. De molen is lang met zelfzwichting uitgerust geweest, maar heeft sinds een tiental jaren weer zeilhekwerk. De roeden hebben een lengte van 21,60 meter. Een vrijwillig molenaar laat de molen regelmatig met windkracht malen.

In juni 2008 stelde de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten 70.067 euro beschikbaar voor een restauratie van De Westerse Molen.[1]


Monumenten in de buurt van Westerse Molen (Zeldenrust) in Nieuw Scheemda

Boerderij van het Oldambtster type met twee rijen zaadzoldervensters

Hamrikkerweg 34
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
BOERDERIJ van het Oldambtster type. Omlijste ingang in het midden het snijraam, beganegronds zesruitsvensters, twee series zoldervensters; k..

Noordermolen

Hamrik 2
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
De Noordermolen Achtkante bovenkruier gebouwd in 1905. Poldermolen van waterschap de Noordermolenkolonie.

Borgh De Borgh

Hamrikkerweg 13
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Inleiding DWARSHUISBOERDERIJ met uitgebouwd middenrisaliet, gebouwd in 1904 in opdracht van de familie Dijkema in een Eclectische stijl. In..

Hervormde kerk

Hamrikkerweg 27
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Herv. Kerk op kerkhof. Eenvoudig zaalgebouw onder hoog schilddak, op welke nok in het midden een dakruiter. De kerk is in 1661 gebouwd; de w..

Hervormde kerk, toegangshek

Hamrikkerweg 27
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Inleiding TOEGANGSHEK op muurdam, dienende als entree naar de Nederlands-hervormde kerk (monumentnummer 33078) en de bijbehorende begraafpl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)