Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Sint-Gertrudiskerk, sacristie/voormalige Latijnse school in Workum

Kerkelijk Gebouw

Merk 5
8711CL Workum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 16e eeuw 1946-1951 (restauratie) 1600 16e eeuw 1946-1951 (restauratie)
Architect: J. de Meijer (rest.) Meijer 1951 J. de Meijer (rest.)


Beschrijving van Grote of Sint-Gertrudiskerk, sacristie/voormalige Latijnse school

Sacristie. Tegen de zuidkant van het koor van de St.Gertrudis aangebouwde 16e-eeuwse sacristie. Het gebouw deed in de 17e eeuw dienst als Latijnse school en werd in de jaren 1946 tot 1951 op grond van de aangetroffen bouwsporen naar de toen heersende opvattingen (terug)gerestaureerd. Rechthoekig gebouw met verdieping, opgetrokken uit rode en gele baksteen van groot formaat en gedekt door een met blauwe pannen belegd zadeldak met brede goot en aardig geprofileerde schoorsteen tegen gothische puntgevel met spaarvelden. In de rechterzijgevel twee rijen van vier bakstenen kruiskozijnen met luiken; in de kopgevel twee gekoppelde kruiskozijnen met luiken; in de linkerzijgevel op de beganegrond een deur met geprofileerd kalf en een kruiskozijn met luiken en op de verdieping twee dito kruiskozijnen. Inwendig zijn nog van belang de balklaag met moer- en kinderbinten en een eenvoudig geprofileerde zandstenen schouw. 16e-eeuwse sacristie van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang wegens -ouderdom -het typisch Friese materiaalgebruik -de vroegere functies van sacristie en Latijnse school -de restauratie-opvattingen van de jaren veertig-vijftig die in het gebouw worden weerspiegeld (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 408808
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Grote of Sint-Gertrudiskerk, sacristie/voormalige Latijnse school in Workum

Grote of Sint-Gertrudiskerk

Merk 5
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Ned.Herv.Kerk. Van het driebeukige in hout overwelfde schip zijn slechts twee en een halve travee voltooid benevens het dwarspand. Bij de ..

Hotel Voorm. Hotel De Wijnberg

Merk 3
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Vijf traveeën breed pand onder schilddak met hoekschoorstenen met borden. Omlijste ingang; op de verdieping zesruitsvensters.

Waag De Waag

Merk 4
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Waag. Ten noorden van de kerk vrijstaand rechthoekig gebouw onder tentdak in 1650 opgetrokken. Aan geprofileerde dagkanten van vensters- e..

Grote of Sint-Gertrudiskerk, toren

Merk 5
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Toren. Eveneens onvoltooid bouwwerk van twee geledingen naar het Utrechtse schema opgetrokken. Bekroning met open koepeltje 1613. Klokkestoe..

Vier diaconiewoningen onder doorgaand zadeldak

Skil 9
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Vier diaconiewoningen aan het kerkplein onder doorgaand zadeldak. Elk der woningen heeft een deur in het midden en vertrekken ter weerszijd..

Kaart & Routeplanner