Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noordhavenpoort in Zierikzee

Militair Object

Noordhavenpoort 2
4301JM Zierikzee (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 14e eeuw (oorsprong)

(1 recensie)
Top 100 monument

Noordhavenpoort

Zierikzee, Noord- en Zuidhavenpoort: De Noordhavenpoort is de jongste van deze twee, dicht bij elkaar gelegen, poorten, daterend uit het begin van de 16de eeuw. Het bouwwerk bestaat uit een buiten- en binnenpoort, beide bekleed met witte natuursteen. Tussen de buiten- en binnenpoort loopt een enigszins rondlopende weg, die zich daarbij verbreedt tot een soort voorburcht. Ondanks het gegeven dat de weergangen ter weerszijden van deze voorburcht zijn afgesloten, heeft de poort het defensieve karakter bewaard, waarbij een opvallende afwisseling van ruimten en bouwvolumes kenmerkend is. De Zuidhavenpoort is aan het begin van de 14de eeuw opgetrokken en diende als toegang tot de stad voor twee landwegen en een waterweg. Deze gecompliceerde situatie is architectonisch door de bouw van een poortgebouw opgelost, op de grens van land en water en waarbij aan de achtergelegen (middels gedempte) haven een optimale bescherming kon worden geboden. De stedebouwkundige waarde van Noord- en Zuidhavenpoort is evident in haar herinnering aan de toenmalige functie: bescherming van de stad Zierikzee in het algemeen en die van de haven in het bijzonder. Ondanks dat tussen de bouw van beide poorten een caesuur van een eeuw bestaat, is de samenhang tussen beide optimaal; uit strategisch oogpunt is de bouw van de poorten ten nauwste op elkaar afgestemd in formaat, materiaal en hoogte. De ten dele aangrenzende, gereconstrueerde stadsmuur houdt de idee van beslotenheid en afsluiting in stand, ondanks dat de haven inmiddels is gedempt.

Beschrijving van Noordhavenpoort

Complex Poortgebouw, in oorsprong daterend van de 14e eeuwse stadsfortificatie. Het bouwwerk bestaat uit een buitenpoort, en een verbonden door wachtlokalen met weergang. Het oudste gedeelte stamt uit XIVa, de voorpoort dateert van plm 1500. Aan de stadszijde vertoont de poort twee natuurstenen trapgevels, gedateert 1559, met rolwerk in de stijl van de Vlaamse renaissance. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40849
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen (1)

Noordhavenpoort
5
Recensie door: ()
Mooi om meer over dit monument uit onze stad te lezen. Fiets er elke dag langs op. Nu lees ik voor het eerst meer erover. Bedankt.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Noordhavenpoort is een van de drie overgebleven stadspoorten van de stad Zierikzee, in de Nederlandse provincie Zeeland. De Noordhavenpoort is gelegen tegenover de Zuidhavenpoort bij de ingang van de oude haven.

De poort werd in oorsprong in de 14e eeuw gebouwd. Later werden de poorten uitgebreid, verfraaid en verbouwd. Zijn huidige vorm dateert uit het begin van de 16e eeuw. Alhoewel de Noordhavenpoort tegenwoordig sterk verschilt van de Zuidhavenpoort, was hij er bij zijn oprichting waarschijnlijk vrijwel identiek aan.Monumenten in de buurt van Noordhavenpoort in Zierikzee

Woonhuis met lijstgevel aan de Havenplein. Toegankelijk via de Noordhavenpoort, met voordeur in de poortgevel

Noordhavenpoort 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Woonhuis XVIII, met lijstgevel aan de Havenplein. Toegankelijk via de poort. Voordeur in de poortgevel.

Huis met schilddak, vroeger in kroonlijst gedateerd

Oude Haven 55
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met schilddak, vroeger in kroonlijst gedateerd 1788. Middelste der vijf traveeën risalerend met voordeur en vensters gevat in snijwerk..

Huis met lijstgevel

Oude Haven 53
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met lijstgevel XVIII B; hardstenen plint met zwart geschilderde ornamenten. Voordeur plm 1800. Puilijst. Stoep en stoephek.

Twee huizen samengevoegd onder een lijstgevel

Oude Haven 51
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Twee huizen samengevoegd onder een lijstgevel XVIII B. In rechter gedeelte voordeur met 18e eeuwse posten. Stoep.

Huis met schilddak en lijstgevel midden

Oude Haven 54
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
HUIS met schilddak en lijstgevel midden XVIII. Voordeurtravee over de verdiepingen rijk versierd met snijwerk. Tussen de vensters hardstenen..

Kaart & Routeplanner