Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Den Haag Hollands Spoor: Perrongebouw C in 's Gravenhage

Gebouw

Stationsplein 40
2515BV 's Gravenhage
Zuid Holland


Beschrijving van Station Den Haag Hollands Spoor: Perrongebouw C

PERRONGEBOUW C. Op het langgerekte eilandperron aan de Delftse zijde gesitueerd perrongebouw C, in oorsprong bestemd als seinhuis en uitgevoerd in sobere neo-renaissancistische trant onder samenstel van flauwhellende schild- en zadeldaken met gebosseerde hoekpilasters aan de uiteinden; de lange gevels bevatten in het midden een stel dubbele deuren met halfrond, onderverdeeld, bovenlicht en te weerszijden drie halfronde bovenlichten in een overigens blinde gevel, zij het dat aan de stadszijde naderhand een extra stalen vensters is aangebracht; de kopgevels zijn in verwante trant als die van perrongebouw B uitgevoerd, met dit verschil dat het fronton aan de Delftse zijde een stervormig wiel met griffioenen bevat en dat aan de Leidse zijde twee nieuwe ingangen zijn aangebracht en de friezen geen reliefs hebben. Complex-onderdeel van belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 407998
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
    Den Haag HS   
De voorzijde van het station.
De voorzijde van het station.
Plaats Den Haag
Afkorting Gv
Opening 6 december 1843
Perrons 3
Perronsporen 5
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Tramlijn(en) 1 | 9 | 11 | 12 | 15 | 16 | 17
Buslijn(en) Stad: 18 | 26
Nacht: N1 | N4 | N5
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
NS International
- Tramvervoerder HTM
- Busvervoerder HTMbuzz
Reizigers 34.946 (2015)[1] per dag
Coördinaten 52° 4′ NB, 4° 19′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Den Haag HS
Station Den Haag HS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Den Haag HS (Station Hollands Spoor) is het oudste station van Den Haag. De naam van het station is ontleend aan de vroegere Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het is het tweede hoofdstation van Den Haag en is in tegenstelling tot Station Den Haag Centraal geen kopstation. Alle treinen naar en van Rotterdam en verder stoppen er.

Geschiedenis

Het station werd geopend in 1843 toen de Oude Lijn van de HIJSM vanuit Amsterdam van Leiden naar Den Haag werd doorgetrokken. In 1847 werd de lijn verlengd naar Rotterdam. Het station ligt in de Stationsbuurt, welke wijk zijn naam te danken heeft aan het station. Met de term Hollands Spoor wordt dit station bedoeld, niet zozeer de spoorlijn of de voormalige spoorwegmaatschappij.

De perrons en overkapping

In 1870 opende de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij een tweede station voor de verbinding van Den Haag naar Gouda en Utrecht. Dit station kwam aan een andere zijde van het centrum te liggen.

Sindsdien bestaat de situatie dat Den Haag twee hoofdstations heeft: Hollands Spoor en Rhijnspoor (later Staatsspoor, thans Den Haag Centraal). De treinen van Amsterdam naar Rotterdam en verder, stoppen nog steeds op Den Haag HS en niet op Den Haag Centraal, omdat ze daar zouden moeten kopmaken. Dat deden alleen de nachttreinen. Deze stoppen sinds de dienstregeling van 2009 weer op station Den Haag HS, in plaats van de stop op station Den Haag Centraal.

Het station werd buiten de bebouwde kom aangelegd. Daardoor kwam het station Hollands Spoor te liggen op het grondgebied van Rijswijk. Een paar jaar later werd dit Haags grondgebied.

Het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1843 werd in 1891 vervangen door een nieuw gebouw naar een ontwerp van architect Dirk Margadant, dat ook thans nog in gebruik is. Tevens kwam de spoorbaan op een verhoogd niveau te liggen.

Sinds 1893 heeft het station een koninklijke wachtkamer (met beeldhouwwerk van Atelier Van den Bossche en Crevels), die niet meer in gebruik is. Deze typisch 19e-eeuwse wachtkamer heeft een eigen luifel links van de hoofdingang.

Toestand na de brand

In 1907 kwam aan de noordzijde een uitbreiding tot stand voor de treinen van de in 1908 geopende Hofpleinlijn naar Rotterdam Hofplein en Scheveningen. In 1975 werd het eindpunt van deze lijn verplaatst naar het nieuwe Centraal Station.

Elektrische treinen kwamen in Den Haag HS vanaf 1908, toen de ZHESM-dienst naar Rotterdam Hofplein van start ging. In 1927 werd de treindienst op de Oude Lijn naar Leiden en Rotterdam elektrisch.

Ten westen van het station ligt een klein tram- en busstation.

In de nacht van 14 op 15 oktober 1989, kort na een restauratie, werd door een inbreker brand gesticht in de stationsrestauratie. De brand verwoestte het perrongebouw en een deel van de perronkap[2]. Het gebouw werd later in historische staat hersteld.

In 2010 heeft een grondige renovatie van het monumentale perrongebouw plaatsgevonden.

Tramhaltes en stationsomgeving

Achteringang van Den Haag HS

Van oudsher is het station een tramknooppunt. De HIJSM wilde een eigen spoorverbinding met Scheveningen hebben en in 1886 werd een stoomtramlijn geopend, de latere tramlijn 11. Deze stoomtram had een eigen overdekte kopeindpunt naast het station. Deze stoomtram en latere elektrische tram had een aansluiting op de treinsporen voor het goederenverkeer. Op het stationsplein voor het station hebben altijd al vele tramlijnen gereden.

In 2000 is de tramtunnel onder de treinsporen geopend waardoor nu veel tramlijnen rechtstreeks het station kunnen bedienen. De vroegere tramsporen in de Parallelweg zijn verplaatst naar een viaduct naast de spoorweg. De trams naar HS die niet van de tramtunnel komen worden kruisingvrij boven tramtunnelaansluitsporen geleid. Op het stationsplein zijn in verband met de tramtunnel de tramperrons heringericht. De twee halteperrons richting tunnel en voorstad (lijn 9) liggen aan de rechterkant van de hoofdingang terwijl de twee halteperrons in de stadsrichting aan de linkerkant van de hoofdingang gelegen zijn. De tramlijnen 11 en 12 hebben een eigen keerlus met een wachthalte op het Rijswijkseplein en vertrekhalte in de stationsweg tegenover het station.

De gemeente heeft een herinrichtingsplan[3] goedgekeurd voor een "tophalte" op het stationsplein. De Parallelweg zal eenrichtingsverkeer krijgen en de enige buslijn, buslijn 18 aan het Stationsplein, wordt verplaatst naar de achterkant van het station, waar andere buslijnen stoppen. De wijk aan de stadskant van het station is de laatste tijd verloederd en de gemeente wil de hele wijk een opfrisbeurt geven. De onaantrekkelijke looproute naar de binnenstad wordt verbeterd.

Aan de andere kant van het station zijn er veel nieuwe ruimtelijk ontwikkelingen: De Haagse Hogeschool, MegaStores, kantoorgebouwen, diverse horecagelegenheden met terras en een aantrekkelijk ingerichte plein met waterpartijen. Bij het vroegere postsorteercentrum (die zijn eigen sporen en laadperron had) is een sport/winkelcentrum gekomen met klimmuur en duikopleiding faciliteiten. Deze nieuwe wijk is verbonden met het Stationsplein via een voetganger-/fietstunnel onder de treinsporen, die ook rechtstreeks toegang geeft met trappen naar de treinperrons. De huidige voetgangerstunnel vanaf de hoofdingang naar de treinperrons, zal worden doorgetrokken naar de Waldorpstraat.

Treinen

Het station wordt in de dienstregeling 2017 door de volgende treinseries bediend:

Hollands Spoor in 1940
Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
1100 Intercity Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalBreda Tot en met april 2017 niet verder dan Breda. Zie ook serie 11100.
1400 Intercity Utrecht CentraalAmsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
2200 Intercity Amsterdam CentraalHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen
2400 Intercity Lelystad CentrumSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrecht Stopt alleen in de richting van Lelystad in Schiedam Centrum. Rijdt niet na 22:00 uur.
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet 's avonds na 21:00 en in het weekend. Stopt in de richting van Dordrecht niet in Delft Zuid.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrecht
9200 / IC-35 Intercity (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam CentraalRoosendaalAntwerpen-CentraalMechelenBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi

Sinds 11 december 2011 moet men naar o.a. Den Haag Mariahoeve altijd in station Den Haag Laan van NOI overstappen.

Tram-/Buslijnen

De volgende tram-/buslijnen van HTM/HTMbuzz (Stadsdienst Den Haag) stoppen op Station Hollands Spoor:

Perron Lijn Bestemming Via Opmerkingen
A 9 Scheveningen Noorderstrand Bierkade, Kalvermarkt-Stadhuis, Centraal Station, Malieveld, Koninginnegracht, Madurodam, Westbroekpark, Circustheater, Kurhaus
Madurodam Bierkade, Kalvermarkt-Stadhuis, Centraal Station, Malieveld, Koninginnegracht Spitslijn.
11 Rijswijkseplein
12 Rijswijkseplein
B 1 Scheveningen Noorderstrand Bierkade, Centrum, Kneuterdijk, Plein 1813, Javastraat, Vredespaleis, World Forum, Statenkwartier, Kurhaus
16 Statenkwartier Rijswijkseplein, Centraal Station/Schedeldoekshaven, Kalvermarkt-Stadhuis, Centrum, Zeeheldenkwartier, Gemeentemuseum/Museon
17 Korte Voorhout Rijswijkseplein, Centraal Station
C 11 Scheveningen Haven - Strand Schilderswijk, Haagse Markt, Transvaalkwartier, Regentessekwartier, Statenkwartier
12 Duindorp Schilderswijk, Haagse Markt, Transvaalkwartier, Valkenboskwartier, Bomenbuurt, Segbroek, Vogelwijk
D 9 Vrederust Zuiderpark, Moerwijk, Winkelcentrum Leyweg, Morgenstond
E 1 Delft Tanthof Laakkwartier, Rijswijk, Hoornbrug, Broekpolder, Spoorzone Delft, Delft Station, De Hoven Passage
16 Wateringen Laakkwartier, Spoorwijk, Station Moerwijk, Moerwijk, Winkelcentrum Leyweg, Morgenstond, Hoge Veld, Wateringse Veld
17 Wateringen Laakkwartier, Spoorwijk, Plaspoelpolder, Rijswijk Station, In de Bogaard, Eikelenburg, Wateringse Veld
18 Rijswijk de Schilp Megastores, Laakkwartier, Rijswijk Station, In de Bogaard, Steenvoorde
26 Kijkduin Megastores, Laakkwartier, Station Moerwijk, Zuiderpark, Leyenburg, Loosduinen, Ockenburg
18 Clingendael Centraal Station, Malieveld, Benoordenhout
26 Voorburg Station Binckhorst Rijdt in de avond en het weekend tot Station Hollands Spoor.
N4 Centrum (Buitenhof) HTM Nachtbuzz, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
15 Centraal Station Bierkade, Kalvermarkt-Stadhuis Stopt op de Rijswijkseweg, met als naam: Rijswijkseplein/Station HS.
Nootdorp Laakkwartier, Rijswijk, Hoornbrug, Broekpolder, P+R Hoornwijck, Ypenburg
N1 Centrum (Buitenhof) HTM Nachtbuzz, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
Stopt op de Rijswijkseweg, met als naam: Rijswijkseplein/Station HS.
N5 Ypenburg/Delft Jonckbloetplein, Rijswijk, Delft Station, Delft Tanthof

Externe links


Monumenten in de buurt van Station Den Haag Hollands Spoor: Perrongebouw C in 's Gravenhage

Station Den Haag Hollands Spoor: Perrongebouw B

Stationsplein 40
's Gravenhage
Perrongebouw B. Midden op het langgerekte eilandperron gesitueerd perrongebouw B, in oorsprong bestemd als wacht- en restauratieruimte voor..

Station Den Haag Hollands Spoor: Rijtuigoverkapping

Stationsplein 28
's Gravenhage
Rijtuig-overkapping. In 1887 naar de huidige plaats, tegen de rechtervleugel van het hoofdgebouw aan het Stationsplein, verplaatste overkap..

Station Den Haag Hollands Spoor: ..

Stationsplein 40
's Gravenhage
Vierbeukige perronoverkapping of treinhal. Aansluitend aan het hoofdgebouw en de perrongebouwen is in twee fasen een reeks van vier evenwij..

Station Den Haag Hollands Spoor: hoofdgebouw

Stationsplein 40
's Gravenhage
HOOFDGEBOUW. Het uit drie verschillende bouwvolumes samengestelde hoofdgebouw (1891-93) is opgetrokken in rode baksteen met rijkelijke toep..

Station Den Haag Hollands Spoor: Perrongebouw A

Stationsplein 44
's Gravenhage
Perrongebouw A. Op het langgerekte eilandperron aan de Leidse zijde gesitueerd perrongebouw A, bestemd als dienstgebouw en uitgevoerd in ne..

Kaart & Routeplanner

Route naar Station Den Haag Hollands Spoor: Perrongebouw C in 's Gravenhage

Foto's (1)