Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuidoostelijke woningreeks in Hilversum

Woonhuis

Merelstraat 42
1223NV Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1927
Architect: W.M. Dudok


Beschrijving van Zuidoostelijke woningreeks

Zuidoostelijke woningreeks, Merelstraat 42-50. Grotendeels symmetrisch opgezette woningreeks, bestaande uit vijf eengezinswoningen, waarvan vier telkens gespiegeld naast elkaar met kapverdieping onder dwarse pannen kap met laag doorgezet schild aan de linkerzijde en kleiner schild aan de rechterzijde en doorbroken door een langgerekte dakkapelreeks met aan de rechterzijde een bij de hoek omgezet venster; rechts de teruggerooide vijfde woning (nr. 42), die lager is opgetrokken met blinde kopgevel onder dwarskap met rechts een schild en links een gecementeerde schoorsteenpartij. Woningreeks, deel uitmakend van het complex met monumentnummer 407236 en als zodanig van belang. NB Het door het Gemeentelijk Woningbedrijf thans eveneens bij het tiende woningbouwcomplex ingedeelde, doch zowel in architectuur als wat betreft situering veel meer bij het niet beschermde, negende woningbouwcomplex en Jan van der Heijdenschool aansluitende reeksje van drie woningen aan de Nachtegaalstraat 32-36 valt buiten de bescherming. De moderne lage hekjes bij de voortuinen vallen evenals de individueel geplaatste moderne schuurtjes en afscheidingsmuren op de achtererven buiten de bescherming. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 407601
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuidoostelijke woningreeks in Hilversum

Gevarieerd samengestelde reeks van vier woningen op L-vormige grondslag met poort aan rechterzijde

Spreeuwenstraat 2
Hilversum
Gevarieerd samengestelde reeks van vier woningen op L-vormige grondslag met poort aan rechterzijde, onder samenstel van schilddaken, waarbij..

Zuidwestelijke woningreeks met winkelhuis

Jan van der Heijdenstraat 279
Hilversum
Zuidwestelijke woningreeks met winkelhuis, Jan van der Heijdenstraat 279-287. Woningreeks, bestaande uit een L-vormig, in oorsprong tot win..

Nassauschool, en conciergewoning

Merelstraat 43
Hilversum
In 1928 naar ontwerp van W.M. Dudok gebouwde CONCIERGEWONING ten behoeve van de tegenover gesitueerde Nassauschool en aansluitend bij het tw..

Midden-westelijke woningreeks. Symmetrisch op U-vormige grondslag opgezette woningreeks bestaande uit acht telkens gespiegelde woningen tussen puntgev ..

Spreeuwenstraat 1
Hilversum
Midden-westelijke woningreeks, Jan van der Heijdenstraat 277/Spreeuwenstraat 1-11/Merelstraat 40. Symmetrisch op U-vormige grondslag opgeze..

Oostelijke woningreeks met twee poorten, Merelstraat 4-38

Merelstraat 4
Hilversum
Oostelijke woningreeks met twee poorten, Merelstraat 4-38. Symmetrisch opgezette woningreeks uit telkens gespiegelde woningen, waarvan vier..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)