Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oostelijke woningreeks met twee poorten, Merelstraat 4-38 in Hilversum

Woonhuis

Merelstraat 4
1223NT Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1927
Architect: W.M. Dudok


Beschrijving van Oostelijke woningreeks met twee poorten, Merelstraat 4-38

Oostelijke woningreeks met twee poorten, Merelstraat 4-38. Symmetrisch opgezette woningreeks uit telkens gespiegelde woningen, waarvan vier in het midden, vervolgens aan weerszijden een vlak gedekte poortdoorgang naar de achtertuinen, die aan de straatzijde wordt gemarkeerd door forse schoorsteenpartijen en een laag doorgezet dakvlak met overstek, steunend op in oorsprong van bollen voorziene dwarsmuren, en aansluitend aan beide zijden elk een zevental woningen waarvan de beide hoekpanden naar voren zijn uitgebouwd, de ingang in de korte kopgevel hebben en voorts worden afgedekt door een rondom laag doorgezet, overstekend schilddak, doorbroken door kleine dakkapellen. Voor de architectuur van deze woningreeks is met name bepalend de plaatsing van de uitspringende, duidelijk gemarkeerde schoorstenen, die tevens in voorgevel compositorisch geleden en de doorlopende horizontale vensterreeks, direct onder de als een lineair accent toegepaste doorlopende dakgoot, waardoor deze elementen ook nadrukkelijk een stedebouwkundige rol spelen. Aan de overigens vlak gehouden achterzijde van de woningreeks telkens per twee woningen een gezamenlijke, plat afgedekte uitbouw en gekoppelde dakkapellen. Vensters en deuren zijn bij renovatie gewijzigd. Woningreeks, deel uitmakend van het complex met monumentnummer 407236 en als zodanig van belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 407577
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oostelijke woningreeks met twee poorten, Merelstraat 4-38 in Hilversum

Noordelijke woningreeks, jan van der Heijdenstraat 239/minckelersstraat 40-50/merelstraat 2

Jan van der Heijdenstraat 239
Hilversum
Noordelijke woningreeks, Jan van der Heijdenstraat 239/Minckelersstraat 40-50/Merelstraat 2. Symmetrisch op U-vormige grondslag opgezette w..

Westelijke woningreeks Duivenstraat

Duivenstraat 4
Hilversum
Westelijke woningreeks, Duivenstraat 4-14. Symmetrisch opgezette en als pendant van de tegenoverliggende pleinwand bedoelde, woningreeks be..

Midden-westelijke woningreeks. Symmetrisch op U-vormige grondslag opgezette woningreeks bestaande uit acht telkens gespiegelde woningen tussen puntgev ..

Spreeuwenstraat 1
Hilversum
Midden-westelijke woningreeks, Jan van der Heijdenstraat 277/Spreeuwenstraat 1-11/Merelstraat 40. Symmetrisch op U-vormige grondslag opgeze..

Nassauschool, en conciergewoning

Merelstraat 43
Hilversum
In 1928 naar ontwerp van W.M. Dudok gebouwde CONCIERGEWONING ten behoeve van de tegenover gesitueerde Nassauschool en aansluitend bij het tw..

Oostelijk woningreeks Duivenstraat

Duivenstraat 1
Hilversum
Oostelijk woningreeks, Duivenstraat 1-27. Symmetrisch opgezette, grotendeels in baksteen uitgevoerde woningreeks bestaande uit een terugger..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oostelijke woningreeks met twee poorten, Merelstraat 4-38 in Hilversum

Foto's (2)