Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pompgemaal gebouw in Hilversum

Weg En Waterwerk

Laapersweg 24
1213VA Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1919-20
Architect: W.M. Dudok


Beschrijving van Pompgemaal gebouw

Pompgemaal gebouw. Onderkelderd, in baksteen opgetrokken, op verschillende hoogten plat afgedekt pompgemaalgebouw met in- en uitspringende kubische bouwvolumes, waarvan het middenblok aan de straatzijde hoger is opgetrokken en aan de vijverzijde is voorzien van hoekschoorstenen en een in siersmeedijzerwerk uitgevoerde vlaggemasthouder; tussen de twee zijvleugels een laag tussenlid. De bouwvolumes worden rondom afgesloten door rollagen van koppen en strekken, en zijn voorzien van gelijkvormige houten vensters van verschillende hoogte met horizontale roedenverdeling. De hoofdingang bevindt zich in de westgevel, terwijl beide zijgevels een neven-ingang bevatten met houten deuren uit de bouwtijd. Aansluitend aan het gebouw een omlopende reeks in hoogte varierende terrasmuren, bekroond door een dubbele rollaag van staand gestelde strekken en aan de vijverzijde voorzien van uitkragingen, in het midden lager doorgetrokken. Tegenover de ingangsdeuren zijn de terrasmuren lichtgebogen en sluiten dwarsmuurtjes in verwante trant aan. Pompgemaalgebouw, met bijbehorende terrasmuren, van kenmerkende architectuur voor de derde fase in de oeuvre-ontwikkeling van het werk van W.M. Dudok wegens de plastische toepassing van kubische bouwvolumes en het gebruik van typisch aan de baksteenbouw gebonden detaillering, als zodanig en als hoofdonderdeel van het complex met monumentnummer 407230 van belang uit architectuurhistorisch, stilistisch en typologisch oogpunt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 407533
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pompgemaal gebouw in Hilversum

Vijverpartij

Laapersveld bij 1
Hilversum
Vijverpartij. In onregelmatige, doch bijna symmetrische, vorm, met twee smallere uiteinden aan de noordzijde en een grote uitwaartse buigin..

Zuidoostelijke terraspartij

Laapersveld bij 1
Hilversum
Zuidoostelijke terraspartij. Aan de zuidoostzijde aangelegde terraspartij op vijf niveaus, uitgevoerd in baksteen, waarbij op het laagste e..

Noordwestelijke terraspartij

Laapersveld bij 1
Hilversum
Noordwestelijke terraspartij. Aan de noordwestzijde aangelegde, viervoudige terraspartij met in plastisch en gevarieerd verband gemetselde ..

Padenstelsel

Laapersveld bij 1
Hilversum
Padenstelsel. Verbindend padenstelsel rondom de vijverpartij tussen het pompgemaalgebouw en de terraspartijen onderling, op verschillende h..

Villa Hestia

Utrechtseweg 29
Hilversum
Inleiding VILLA, genaamd "Hestia", gebouwd als hoofdonderdeel van een voormalige buitenplaats, in de tweede helft van de 19de eeuw in neocl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pompgemaal gebouw in Hilversum

Foto's (1)