Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noorderbegraafplaats: dienstvleugel in Hilversum

Graf Begraafplaats

Laan 1940-1945 4
1222NL Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1927-30
Architect: W.M. Dudok


Beschrijving van Noorderbegraafplaats: dienstvleugel

DIENSTVLEUGEL. Langgerekt, vrijstaand dienstgebouw, noordelijk gesitueerd van het aulagebouw en de dienstwoning, met halfrond gebogen westgevel, en in het midden half-open fietsenstalling, gesteund door twee slanke, betegelde kolommen. De noordgevel bevat een achttal gekoppelde vensters beneden ten behoeve van de achtergelegen in oorsprong voor lijkschouwing bestemde, ruimte aan de oostzijde en een drietal vensters ten behoeve van de oorspronkelijk tot schaftlokaal bestemde ruimte (thans toiletten) aan de westzijde en voorts een eenvoudige ingang met stoep. Dienstgebouw bij een begraafplaats van belang als onderdeel van het complex met monumentnummer 407240. N.B. De feitelijke begraafplaats, waarvan de oorspronkelijke aanleg wel door Dudok is ontworpen, doch thans slechts ten dele herkenbaar, valt buiten de bescherming. Het feit dat zich hier tevens het graf van Dudok bevindt, doet hieraan niets af. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 407517
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Noorderbegraafplaats
Noorderbegraafplaats.jpg
Plaats Hilversum
Ligging 52° 14′ NB, 5° 11′ OL
Gesticht in 1929
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  407509
Architectuur en landschap
Architect(en)  Willem Dudok
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
video-impressie

De Noorderbegraafplaats is een begraafplaats in Hilversum. De begraafplaats, naar een ontwerp van W.M. Dudok, werd in 1929 in gebruik genomen. Het jaar daarop werden de gebouwen (ook door Dudok ontworpen) gerealiseerd. Destijds lag de begraafplaats direct aan de zuidkant van de Westerheide, maar inmiddels zijn aan alle zijden woningen gebouwd.

Gebouwen

De begraafplaats met aula, dienstwoning en dienstvleugel ligt aan de Laan 1940-1945 in de Nederlandse stad Hilversum. De gebouwen zijn beschermd als rijksmonument, de begraafplaats zelf is nog maar ten dele als ontwerp van Dudok herkenbaar en is niet beschermd. Op de begraafplaats staat een groot aantal bijzondere bomen.

Het complex is ontworpen door de architect Willem Marinus Dudok (1884-1974), aanvankelijk als directeur van Publieke Werken en later (1927) als gemeentearchitect. De ontwerpfase begon in 1925 en bevatte daarna diverse ontwerpen met als eindresultaat het definitieve ontwerp van 1929. De bouw van de aula en bijgebouwen vond plaats in 1930, aan de rand van de toenmalige bebouwde kom in de hei. Met de ingebruikneming op 25 september 1930 konden de begravingen, waarvan de eerste al in 1929 plaatsvond, een waardig accent krijgen.

Van 1994 tot 1996 vond een hoognodige renovatie van de gebouwen plaats onder supervisie van EGM architecten uit Dordrecht. Het oorspronkelijke ontwerp is weer in alle eer hersteld, hoewel de twee standpunten over de door Dudok destijds bedoelde kleur nog botsen.

Op de algemene begraafplaats begraven


Monumenten in de buurt van Noorderbegraafplaats: dienstvleugel in Hilversum

Noorderbegraafplaats: aulagebouw met poort

Laan 1940-1945 2
Hilversum
Aulagebouw met poort, Laan van 1940-45 nr. 2. Langgerekt gebouw met centraal gesitueerde aularuimte, tussen enerzijds de open, door vier sl..

Noorderbegraafplaats: dienstwoning

Laan 1940-1945 4
Hilversum
Dienstwoning, Laan van 1940-45 nr. 4. Dienstwoning met lage vleugel aan de noordwestzijde, voorzien van een afgeronde noordoosthoek, en ove..

Multatulischool/De Wegwijzer

Sumatralaan 40
Hilversum
Inleiding SCHOOLGEBOUW, hoofdonderdeel van het complex 'De Wegwijzer', gebouwd in 1930 in Expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van..

De Wegwijzer: Transformatorgebouw

Sumatralaan 40
Hilversum
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, behorende tot het schoolcomplex 'De Wegwijzer', gebouwd in 1930 in Expressionistische bouwtrant naar het ont..

Nienke van Hichtumschool/Duivenschool

's-Gravesandelaan 56
Hilversum
In 1930 naar ontwerp van W.M. Dudok gerealiseerd schoolgebouw, in oorsprong uitsluitend bestemd voor kleuteronderwijs en genaamd Nienke van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)