Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noorderbegraafplaats: dienstwoning in Hilversum

Woonhuis

Laan 1940-1945 4
1222NL Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1927-30
Architect: W.M. Dudok


Beschrijving van Noorderbegraafplaats: dienstwoning

Dienstwoning, Laan van 1940-45 nr. 4. Dienstwoning met lage vleugel aan de noordwestzijde, voorzien van een afgeronde noordoosthoek, en overigens opgetrokken met twee in- en uitspringende kubische bouwlagen. De teruggerooide, lage ingangsportiek bevindt zich aan de zuidwestzijde, gemarkeerd door een dwarsmuur en met ingang aan de zuidzijde. De zuidgevel bevat verder alleen op de beganegrond een negental gekoppelde vensters, terwijl de westgevel in de smalle bovenbouw een vierledige horizontale vensterstrook heeft. De noordgevel bevat een zij-ingang en een venster beneden en op de sterk teruggerooide verdieping bij de hoeken elk een smal venster; voorts op de noordwesthoek de hoogopgaande, in zwart steen gemetselde en brede schoorsteenpartij. De oostgevel bevat alleen bij de zuidzijde op de verdieping een drieledige vensterpartij. Dienstwoning van belang als onderdeel van het complex met monumentnummer 407240. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 407513
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Noorderbegraafplaats
Noorderbegraafplaats.jpg
Plaats Hilversum
Ligging 52° 14′ NB, 5° 11′ OL
Gesticht in 1929
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  407509
Architectuur en landschap
Architect(en)  Willem Dudok
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
video-impressie

De Noorderbegraafplaats is een begraafplaats in Hilversum. De begraafplaats, naar een ontwerp van W.M. Dudok, werd in 1929 in gebruik genomen. Het jaar daarop werden de gebouwen (ook door Dudok ontworpen) gerealiseerd. Destijds lag de begraafplaats direct aan de zuidkant van de Westerheide, maar inmiddels zijn aan alle zijden woningen gebouwd.

Gebouwen

De begraafplaats met aula, dienstwoning en dienstvleugel ligt aan de Laan 1940-1945 in de Nederlandse stad Hilversum. De gebouwen zijn beschermd als rijksmonument, de begraafplaats zelf is nog maar ten dele als ontwerp van Dudok herkenbaar en is niet beschermd. Op de begraafplaats staat een groot aantal bijzondere bomen.

Het complex is ontworpen door de architect Willem Marinus Dudok (1884-1974), aanvankelijk als directeur van Publieke Werken en later (1927) als gemeentearchitect. De ontwerpfase begon in 1925 en bevatte daarna diverse ontwerpen met als eindresultaat het definitieve ontwerp van 1929. De bouw van de aula en bijgebouwen vond plaats in 1930, aan de rand van de toenmalige bebouwde kom in de hei. Met de ingebruikneming op 25 september 1930 konden de begravingen, waarvan de eerste al in 1929 plaatsvond, een waardig accent krijgen.

Van 1994 tot 1996 vond een hoognodige renovatie van de gebouwen plaats onder supervisie van EGM architecten uit Dordrecht. Het oorspronkelijke ontwerp is weer in alle eer hersteld, hoewel de twee standpunten over de door Dudok destijds bedoelde kleur nog botsen.

Op de algemene begraafplaats begraven


Monumenten in de buurt van Noorderbegraafplaats: dienstwoning in Hilversum

Noorderbegraafplaats: aulagebouw met poort

Laan 1940-1945 2
Hilversum
Aulagebouw met poort, Laan van 1940-45 nr. 2. Langgerekt gebouw met centraal gesitueerde aularuimte, tussen enerzijds de open, door vier sl..

Noorderbegraafplaats: dienstvleugel

Laan 1940-1945 4
Hilversum
DIENSTVLEUGEL. Langgerekt, vrijstaand dienstgebouw, noordelijk gesitueerd van het aulagebouw en de dienstwoning, met halfrond gebogen westg..

Multatulischool/De Wegwijzer

Sumatralaan 40
Hilversum
Inleiding SCHOOLGEBOUW, hoofdonderdeel van het complex 'De Wegwijzer', gebouwd in 1930 in Expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van..

De Wegwijzer: Transformatorgebouw

Sumatralaan 40
Hilversum
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, behorende tot het schoolcomplex 'De Wegwijzer', gebouwd in 1930 in Expressionistische bouwtrant naar het ont..

Nienke van Hichtumschool/Duivenschool

's-Gravesandelaan 56
Hilversum
In 1930 naar ontwerp van W.M. Dudok gerealiseerd schoolgebouw, in oorsprong uitsluitend bestemd voor kleuteronderwijs en genaamd Nienke van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Noorderbegraafplaats: dienstwoning in Hilversum

Foto's (1)