Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noorderbegraafplaats: aulagebouw met poort in Hilversum

Graf Begraafplaats

Laan 1940-1945 2
1222NL Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1927-30
Architect: W.M. Dudok


Beschrijving van Noorderbegraafplaats: aulagebouw met poort

Aulagebouw met poort, Laan van 1940-45 nr. 2. Langgerekt gebouw met centraal gesitueerde aularuimte, tussen enerzijds de open, door vier slanke, betegelde kolommen ondersteunde poort met aangebouwde, onderkelderde bergruimte, en anderzijds de rondboogvormige ingang met aangebouwde kantoorvleugel, alle voorzien van een omlopende verticale zwart/wit-tegelrand onder de dakluifel. Met uitzondering van de ingangen is de westgevel geheel gesloten. De korte zijgevels te weerszijden van de open poort zijn elk voorzien van een reeks horizontale bovenlichten; voorts aan de aula-zijde een neven-ingang met stoep. De aangebouwde bergruimtevleugel bevat verder in de zuidgevel een verticale vensterstrook, in de oostgevel een dubbele deur, terwijl aan de zuidwestzijde een laag, rechthoekig terras in de aangrenzende waterpartij is aangebracht met zwart/wit betegelde vloer, toegankelijk via een gemetselde trap met dwarsmuur. De poort bevat een eenvoudig hekwerk tussen korte zijmuren. De oostgevel van de hoofdvleugel wordt geleed door een reeks van negen verticale in vijftien verticale velden ingedeelde vensterpartijen, waarvan de meest zuidelijke verdubbeld is ten behoeve van de uitvaartdeur, en een vierkant venster bij elk uiteinde. De westgevel bevat een drieledig en een enkelvoudig venster. Aulagebouw met poort en bijbehorende vleugels, hoofd-onderdeel van de Noorderbegraafplaatsgebouwen, van belang als onderdeel van het complex met monumentnummer 407240. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 407509
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Noorderbegraafplaats
Noorderbegraafplaats.jpg
Plaats Hilversum
Ligging 52° 14′ NB, 5° 11′ OL
Gesticht in 1929
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  407509
Architectuur en landschap
Architect(en)  Willem Dudok
Portaal:  Mens & maatschappij
video-impressie

De Noorderbegraafplaats is een begraafplaats in Hilversum. De begraafplaats, naar een ontwerp van W.M. Dudok, werd in 1929 in gebruik genomen. Het jaar daarop werden de gebouwen (ook door Dudok ontworpen) gerealiseerd. Destijds lag de begraafplaats direct aan de zuidkant van de Westerheide, maar inmiddels zijn aan alle zijden woningen gebouwd.

Gebouwen

De begraafplaats met aula, dienstwoning en dienstvleugel ligt aan de Laan 1940-1945 in de Nederlandse stad Hilversum. De gebouwen zijn beschermd als rijksmonument, de begraafplaats zelf is nog maar ten dele als ontwerp van Dudok herkenbaar en is niet beschermd. Op de begraafplaats staat een groot aantal bijzondere bomen.

Het complex is ontworpen door de architect Willem Marinus Dudok (1884-1974), aanvankelijk als directeur van Publieke Werken en later (1927) als gemeentearchitect. De ontwerpfase begon in 1925 en bevatte daarna diverse ontwerpen met als eindresultaat het definitieve ontwerp van 1929. De bouw van de aula en bijgebouwen vond plaats in 1930, aan de rand van de toenmalige bebouwde kom in de hei. Met de ingebruikneming op 25 september 1930 konden de begravingen, waarvan de eerste al in 1929 plaatsvond, een waardig accent krijgen.

Van 1994 tot 1996 vond een hoognodige renovatie van de gebouwen plaats onder supervisie van EGM architecten uit Dordrecht. Het oorspronkelijke ontwerp is weer in alle eer hersteld, hoewel de twee standpunten over de door Dudok destijds bedoelde kleur nog botsen.

Op de algemene begraafplaats begraven


Monumenten in de buurt van Noorderbegraafplaats: aulagebouw met poort in Hilversum

Noorderbegraafplaats: dienstwoning

Laan 1940-1945 4
Hilversum
Dienstwoning, Laan van 1940-45 nr. 4. Dienstwoning met lage vleugel aan de noordwestzijde, voorzien van een afgeronde noordoosthoek, en ove..

Noorderbegraafplaats: dienstvleugel

Laan 1940-1945 4
Hilversum
DIENSTVLEUGEL. Langgerekt, vrijstaand dienstgebouw, noordelijk gesitueerd van het aulagebouw en de dienstwoning, met halfrond gebogen westg..

Multatulischool/De Wegwijzer

Sumatralaan 40
Hilversum
Inleiding SCHOOLGEBOUW, hoofdonderdeel van het complex 'De Wegwijzer', gebouwd in 1930 in Expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van..

De Wegwijzer: Transformatorgebouw

Sumatralaan 40
Hilversum
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, behorende tot het schoolcomplex 'De Wegwijzer', gebouwd in 1930 in Expressionistische bouwtrant naar het ont..

Nienke van Hichtumschool/Duivenschool

's-Gravesandelaan 56
Hilversum
In 1930 naar ontwerp van W.M. Dudok gerealiseerd schoolgebouw, in oorsprong uitsluitend bestemd voor kleuteronderwijs en genaamd Nienke van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)