Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paviljoen wildschut in Hilversum

Gebouw

Vreelandseweg 50
1216CH Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1936-38
Architect: W.M. Dudok


Beschrijving van Paviljoen wildschut

Paviljoen Wildschut, Vreelandseweg 50. Restaurantgebouw met bijbehorende dienstwoning, thans genaamd paviljoen Wildschut, bestaande uit een vrij, door twaalf betonnen pijlers gedragen cilindrisch volume en een twee bouwlagen tellend, blokvormig bouwvolume, samengebracht onder een plat dak met licht overstek. Met uitzondering van de in schoon metselwerk uitgevoerde zijgevels van de beganegrondlaag zijn alle gevels witgepleisterd en voorzien van in dunne stalen profielen gevatte vensters. De rondom over de volle gevellengte van het cilindrisch restaurantgedeelte geplaatste vensters hebben aan de bovenzijde een dubbele horizontale onderverdeling, terwijl de vijftienledige vensterpartij in de zuidgevel een enkelvoudige onderverdeling heeft. Voorts aan de zuidzijde een uitwendige trap, leidend naar de twee toegangen. De door twee afgeschuinde dwarsmuren gemarkeerde oostgevel bevat een - vernieuwde - dubbele ingang, alsmede een zijraam, terwijl in de lange - thans gewijzigde - noordgevel in oorsprong een zijdeur en een cirkelvormig venster waren aangebracht. Paviljoengebouw met voor de vijfde fase in de oeuvre-ontwikkeling van Dudok kenmerkende vormgeving wegens de toepassing van blokvormige en cilindrische bouwvolumes, en het afwisselend materiaal- en kleurgebruik, als zodanig van belang, alsook onderdeel van het complex met monumentnummer 407244. NB De naderhand aangebrachte luifel en lichtreclames bij de ingang vallen buiten de bescherming. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 407407
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Paviljoen wildschut in Hilversum

Terraspartij behorend bij paviljoen wildschut, vreelandseweg ongd

Vreelandseweg 50
Hilversum
Terraspartij behorend bij Paviljoen Wildschut, Vreelandseweg ongd. bij nr. 50. Aan de noordwestzijde bij het cilindrische gedeelte van het ..

Vm. botenhuis bij de watersporthaven

Vreelandseweg 52
Hilversum
Vm. botenhuis bij de watersporthaven, Vreelandseweg 52, thans jachtwerf De Volharding. Houten, gepotdekselde sporthavengebouw, in oorsprong..

Noordelijke dienstwoning bij de watersporthaven

Vreelandseweg 48
Hilversum
Noordelijke dienstwoning bij de watersporthaven, Vreelandseweg 48. Op rechthoekige plattegrond onder rood pannen zadeldak met overstek zond..

Zuidelijke dienstwoning bij de watersporthaven

Vreelandseweg 60
Hilversum
Zuidelijke dienstwoning bij de watersporthaven, Vreelandseweg 60. Op L-vormige grondslag met onder lessenaarsdak uitgebouwde schuur op de z..

In d'Londvaerder 1673

Beresteinseweg 27
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Boerderij 'In d'Londvaerder 1673', langhuis met rietgedekt in de voorgevel drie gebeeldhouwde stenen, ramen met kleine roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner