Poortgebouw, Edisonplein 23-26) in Hilversum

Edisonplein 2
1221EZ Hilversum

Architect: W.M. Dudok

Beschrijving van Poortgebouw, Edisonplein 23-26)

Poortgebouw, Edisonplein 23-26). Hoger dan de te weerszijden aansluitende rij woningen, namelijk met kapverdieping opgetrokken, in het midden teruggerooide, poortbebouwing met vier woningvarianten, met horizontale vensters direct onder de dakgoot. In de centrale, rechthoekige, poort bevinden zich de ingangen voor de twee middelste woningen (nrs 24 en 26), terwijl de aansluitende dwarsvleugels elk aan de zijde van het binnenplein een ingang hebben; deze dwarsvleugels zijn verder voorzien van een punttopgevel en een a-symmetrisch, geknikt zadeldak, waarvan de dakvoet aan de poortzijde vrijwel tot op de grond is doorgezet. De poortwoningen hebben aan de achterzijde elk een lage, plat afgedekte aanbouw. Voor het overige is dezelfde vormgeving toegepast als elders in het reeds onder monumentnummer 407233 beschreven complex. Poortgebouw, deel uitmakend van het complex met monumentnummer 407233 en als zodanig van belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)