Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westelijke woningreeks met poort in Hilversum

Woonhuis

Bosdrift 1
1214JS Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1920-21
Architect: W.M. Dudok


Beschrijving van Westelijke woningreeks met poort

Westelijke woningreeks met poort, Bosdrift 1-19. Gevarieerd doch symmetrisch samengestelde reeks van tien eengezinswoningen, bestaande uit twee spiegelbeeldig uitgevoerde vleugels te weerszijden van een sterk teruggerooide, lage poort, opgetrokken in baksteen met kapverdieping onder samenstel van hoge zadel- en schilddaken met licht overstek en omgezette goten. Aan de voorzijde worden de kappen doorbroken door in totaal vier identieke dakkapelreeksen, aan de achterzijde door tien reeksen van afwisselend kleinere en grotere breedte. De ramen en deuren zijn gerenoveerd, waarbij zij hun oorspronkelijke indelingen zijn verloren. Alle woning-ingangen worden gemarkeerd door korte zijmuurtjes met lage stoep, terwijl bij de linkerhoekwoning (Bosdrift 1) bovendien twee langgerekte dwarsmuren zijn opgetrokken, leidend naar het semi-openbare padenstelsel. De grotendeels als dwarshuizen opgezette vleugels hebben aan beide uiteinden een lager doorgetrokken dakschild en in de zijgevel een woning-ingang, waarboven een dakkapelreeks; aansluitend aan de achterzijde van de hoekwoningen (nrs. 1 en 19) een uitgebouwde schuur onder schilddak. Bij de door lange dwarsmuren gemarkeerde toegang naar de middenpoort zijn de vleugels voorzien van hoge puntgevels met laag middenrisaliet, in de zijgevels van een woning-ingang, waarboven een dakkapelreeks, en aan de achterzijde van een laag doorgezet schilddak. Te weerszijden van de rechthoekige poortdoorgang de met de middenwoningen (nrs. 9 en 11) verbonden schuurtjes. Woningreeks met poort, deel uitmakend van het complex met monumentnummer 407231 en als zodanig van belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 407344
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westelijke woningreeks met poort in Hilversum

Tuinschuurtjes

Bosdrift 3
Hilversum
Tuinschuurtjes, ongenummerd bij Bosdrift 3-5, 9 (t.b.v.7), 13-15, 23,25-27/Hilvertsweg 2-4, 6-8, 10, 12/12Meidoornstraat 1,3,7,9,11 4,6,8,10..

Poortgebouw met woningen en winkels, Meidoornstraat 1-3

Meidoornstraat 4
Hilversum
Poortgebouw met woningen en winkels, Meidoornstraat 1-3; 4-6. Symmetrisch opgezet poortgebouw, in oorsprong bestemd voor twee eengezinswoni..

Noordoostelijke woningreeks, hilvertsweg 2-12

Hilvertsweg 2
Hilversum
Noordoostelijke woningreeks, Hilvertsweg 2-12. Symmetrisch opgezette reeks van zes, telkens gespiegelde, eengezinswoningen, opgetrokken in ..

Begraafplaatsaula, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats bosdrift'

Bosdrift 12
Hilversum
Inleiding BEGRAAFPLAATSAULA, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', gebouwd in 1889 in eclectische bouwtrant naar het..

Algemene begraafplaats Bosdrift

Bosdrift 12
Hilversum
Inleiding BEGRAAFPLAATS, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', in 1889 aangelegd naar het ontwerp van L.A. Springer ..

Kaart & Routeplanner