Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw met woningen en winkels, Meidoornstraat 1-3 in Hilversum

Woonhuis

Meidoornstraat 4
1214JR Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1920-21
Architect: W.M. Dudok


Beschrijving van Poortgebouw met woningen en winkels, Meidoornstraat 1-3

Poortgebouw met woningen en winkels, Meidoornstraat 1-3; 4-6. Symmetrisch opgezet poortgebouw, in oorsprong bestemd voor twee eengezinswoningen en twee winkelwoningen, met kapverdieping onder samenstel van zadel- en schilddaken, waarbij de centrale dwarskap zich verheft boven de kappen van de naar voren uitgebouwde, van puntgevels en steunberen voorziene winkelwoningen en de schilddaken van de teruggerooide zijgevels lager zijn doorgetrokken. Alle kappen hebben omlopende goten met lichtoverstek; aan de achterzijde worden de kappen doorbroken door twee langgerekte dakkapelreeksen te weerszijden van de tuitgevel boven de poort. De feitelijke poort-doorgang is vlak gedekt en wordt aan weerszijden gemarkeerd door een halfrond gemetselde boog met uitkragende rollagen van koppen en strekken; aansluitend aan de achterzijde twee haaks op elkaar gemetselde bloembakken en in de poort de toegangen naar de twee middenwoningen. Aan de straatzijde zijn lage, door drie donker gekleurde banden afgewisselde, tuinmuren aangebracht, begrensd door korte dwarsmuren met vertandingen, aansluitend bij de ingangsportieken van de winkels die zich verder onderscheiden door de grote, rechthoekige etalageruiten. Tegenover nr. 1 en de poort een laag trapje, bij nr. 4 aan twee zijden een laag trapje met gemetselde terrasmuurtjes in verband met het plaatselijk niveauverschil. Woningreeks met winkels en poort, deel uitmakend van het complex met monumentnummer 407231 en als zodanig van belang. N.B. De bij de rechterhoekwoning (Meidoornstraat 4) naderhand aangebouwde garage valt buiten de bescherming. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 407341
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw met woningen en winkels, Meidoornstraat 1-3 in Hilversum

Westelijke woningreeks met poort

Bosdrift 1
Hilversum
Westelijke woningreeks met poort, Bosdrift 1-19. Gevarieerd doch symmetrisch samengestelde reeks van tien eengezinswoningen, bestaande uit ..

Noordoostelijke woningreeks, hilvertsweg 2-12

Hilvertsweg 2
Hilversum
Noordoostelijke woningreeks, Hilvertsweg 2-12. Symmetrisch opgezette reeks van zes, telkens gespiegelde, eengezinswoningen, opgetrokken in ..

Voormalig Volksbadhuis

Meidoornstraat 2
Hilversum
Voormalig badhuis, Meidoornstraat 2. Symmetrisch opgezet, in oorsprong tot badhuis bestemd gebouw, opgetrokken in baksteen op een trapezium..

Tuinschuurtjes

Bosdrift 3
Hilversum
Tuinschuurtjes, ongenummerd bij Bosdrift 3-5, 9 (t.b.v.7), 13-15, 23,25-27/Hilvertsweg 2-4, 6-8, 10, 12/12Meidoornstraat 1,3,7,9,11 4,6,8,10..

Begraafplaatsaula, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats bosdrift'

Bosdrift 12
Hilversum
Inleiding BEGRAAFPLAATSAULA, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', gebouwd in 1889 in eclectische bouwtrant naar het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Poortgebouw met woningen en winkels, Meidoornstraat 1-3 in Hilversum